ДНР: Републиката започна оттеглянето на тежката военна техника

Във вторник опълчението на ДНР започна пълномащабна операция по оттегляне на тежката военна техника от линията на съприкосновение, съобщи представителят на министерството на отбраната на републиката Едуард Басурин.

„Днес в 9 ч. сутринта нашите подразделения продължиха оттеглянето на тежкото въоръжение от линията на съприкосновение. В посока Дебалцево, Горловка, Донецк и Телманово се планира да бъдат оттеглени 96 единици артилерийски оръдия Д-30“, каза Басурин, цитиран от Донецката информационна агенция.

Подразделенията на Народната милиция на ЛНР днес също ще пристъпят към изтегляне на артилерията от района на Дебалцево, съобщи пред ТАСС заместник-командирът на Народната милиция на ЛНР Виталий Кисельов.

„Днес в 12 ч. в района на Дебалцево ще бъде оттеглена конкретно реактивната артилерия“, каза той.

Кисельов добави също, че от 24 февруари в съответствие с минските споразумения ще започне оттеглянето и на другите артилерийски системи по цялата линия на разграничаване. По неговите думи, техниката вече е подготвена, а преместването й в указаните райони ще се проведе в продължение на два дни.

По-рано упълномощеният представител на ЛНР Владислав Дейнего на свой ред заяви, че ЛНР е готова да започне оттеглянето на тежкото въоръжение от 24 февруари, но за тази цел ще бъдат отчетени и действията от страна на Украйна.

В същото време, както заяви представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, Киев още не се е подготвил за оттеглянето на въоръжението. Според него, вместо това, военните продължават да увеличават бронираната си техника във всички посоки и укрепват позициите си.

Басурин призова Киев към спазване на минските договорености под контрола на наблюдателите от ОССЕ и Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня. Представителят на министерството на отбраната на ДНР отбеляза, че опитът да се използва оттеглянето на техниката от страна на опълченците за получаване на предимство ще се превърне в „политически и военен крах“.

На свой ред лидерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че на Вашингтон и Киев не им трябва мир, а война.

„Широкомащабните доставки на боеприпаси и оръжие от САЩ вече започнаха. В Украйна никой не възнамерява да сключва мир“, каза той.

„С всички методи и усилия те подкопават постигнатите в Минск споразумения“, добави още лидерът на ДНР.

„Изказванията на Петро Порошенко и Арсений Яценюк създават усещането, че на Украйна не й е необходим мир. Аз мълча за обстрелите, които не престават. През изминалото денонощие имаше над 21 обстрела“, каза Захарченко.

Молбата на украинския президент Петро Порошенко да въведе миротворчески контингент в Донбас означава пълна капитулация на украинската армия, счита още лидерът на ДНР.

„Президентът на която и да е държава, ако иска от една страна оръжие, а от други страни войници, то това е равносилно на признание на самия президент, че неговата армия не е способна да се справи с поставените задачи и де-факто означава капитулация. С молбата си да изпрати миротворци в Донбас Порошенко сам подписа капитулацията си, той не знае какви ги върши“, заяви Захарченко.

Той отбеляза също, че в района на Дебалцево са останали още около 500 украински военни. „Ние ги извеждаме от мазетата и досега. Те са премръзнали и ние им оказваме медицинска помощ. Там са останали около 500 от тях“, каза той.

Захарченко съобщи, че на разположение на опълченците в Дебалцево е останало голяма количество оръжие в качеството на трофеи. „Ние открихме около 80 танка, повечето от тях функциониращи, около 50 оръдийни ствола, а минометите дори не сме ги броили… в смисъла на доставките на оръжие и техника украинският генерален щаб е нашият основен съюзник“, каза Захарченко.