ДНР: Киев се опитва да вземе под контрол границата с Русия

От опълчението на Донецка народна република съобщиха, че Киев се опитва да вземе под контрол границата на Донбас с Русия.

«Те прииждат с много военна техника. До границата вече са разположени около 200 танка», цитира съобщението РИА Новости.

„По този начин те концентрират значително количество военна сила на Нацгвардията до гр. Амвросиевка“, поясни зам.-командващия на опълчението на ДНР Фьодор Березин.

По думите му, ДНР прави всичко възможно, за да запази контрола си над тези гранични райони, където в момента е разположено опълчението на Донбас – Донецка област, а в частност с. Димитровка в Шахтьорския район. Също така, днес Държавната гранична служба на Украйна съобщи за нощния обстрел на с. Алексеевское, като по време на стрелба с миномети са били ранени 31 граничари.

Напомняме, че на 16 юни Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна взе едностранно решение, да се проведе едностранна демаркация на границата с Русия. Секретарят на ведомството Андрей Парубий отбеляза на пресконференцията в понеделник, че става дума за изграждане на необходими съоръжения и едностранна демаркация на границата с Русия, при това не само в участъците на сраженията, а по цялата линия на руско-украинската граница. Той уточни, че този проект е за сметка на държавния бюджет, като новоизбрният украински президент Петро Порошенко настоява „оборудването“ на границата да се изпълни в максимално кратки срокове.