ДНР взе под контрол блокпостовете в Новоазовск

Армията на ДНР продължава успешно настъплението, нанасяйки на противника удари, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на сводките от щаба на министерството на отбраната на Донецка народна република.

В резултат на ожесточени сражения тази нощ в района та Авдеевка и Ясиноватая, украинските сили са понесли загуби от 25 ранени и загинали, а също част от военна техника: 2 БТР-а, танк и склад с боеприпаси. В района на Красногоровка са унищожени 4 реактивни установки за залпов огън «Град», два танка и два БТР-а.

Според ръководството на щаба на ДНР, след контранастъплението на донецката армия, бойците от украинските групировки и Националната гвардия са загубили единно управление на територията на Донецка и Луганска области.
«Според оценките на щаба на армията на ДНР, през периода на контранастъплението, украинските сили са понесли много загуби. Числото на убитите, ранените и безследно изчезналите украински бойци надвиши 750 души. Само през последната нощ, доброволно се предадоха в плен на ДНР над 150 украински военни», се казва още в съобщението.
Представители на донецката армия заявиха, че армията на ДНР е взела под контрол блокпостовете и опорните пунктове в околностите на Новоазовск, разположен на 30 километра от Мариупол (Донецка област).

Вечерта на 27 август танковете на ДНР са навлезли в Новоазовск и се разположили в западната му периферия, като укрепили отбраната на града от евентуално настъпление на правителствените сили.

«Бойците на донецката армия са взели под контрол блокпостовете и опорните пунктове в околностите на града, а също моста над река Грузки Еланчик», съобщиха от щаба на непризнатата Донецка народна република. Според данните им, в продължение на цялата нощ срещу 28 август, украинските военни са извеждали подразделенията си от района на Новоазовск към Мариупол.