Днес се навършват 140 години от Третия щурм за Плевен

С поредица събития Плевен ще отбележи днес 140 години от Третия щурм за Плевен, останал в историята като едно от най-драматичните събития в Руско-турската война 1877-78 г.

Тази година се навършват и 10-години от откриването на паметника на генерал М. Д. Скобелев на едноименния булевард в Плевен. По този повод в града пристига скулпторът на паметника Владимир Суровцев. Заедно с ръководството на Община Плевен авторът ще обяви свое дарение на Регионалния военноисторически музей – Плевен, съобщиха от общинската администрация.

В 11.00 часа с военен ритуал, панихида и поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 140-годишнината от Третия щурм. В 12.00 часа ще бъдат поднесени цветя и пред паметника на ген. Скобелев.

На 11 септември 1877 г. е най-мащабното и кръвопролитно сражение от Плевенската епопея. Руската и румънската армии атакуват Плевен от изток, югоизток и юг. Отрядът на генерал Скобелев пробива турската отбрана и превзема редутите “Кованлък” и “Иса-ага”, но на другите два участъка щурмът е неуспешен. Въпреки проявените храброст и издръжливост от руските и румънските отряди, Третият щурм завършва с неуспех. 13 000 са убитите, ранени или безследно изчезнали воини от Русия, Украйна, Беларус, Армения, Молдова, Прибалтика и Кавказкия регион. Само в отряда на Скобелев убитите и ранените са 6 500, и затова долината пред турските укрепления и до днес се нарича Мъртвата долина. Общите загуби в румънската армия са около 3 хиляди убити и ранени.

По инициатива на създадения през 1899 г. Комитет „Цар Освободител Александър II” от 1907 г., с малки прекъсвания във времето, на този ден се отслужва панихида в памет на героите, загинали в Третия щурм за Плевен.