Днес Русия отбелязва Деня на памет и скръб

На 22 юни точно преди 75 години германските войски нахлуват на територията на СССР и атакуват съветските въоръжени сили и така започва Великата отечествена война, отнела живота на около 27 млн. съветски граждани. В тяхна памет 22 юни е обявен в Русия за Ден на памет и скръб.

За бившия СССР войната започва в 4 часа сутринта на днешния ден през 1941 година, когато германската артилерия започва да обстрелва територията на страната. Това е началото на настъплението на многомилионната фашистка армия на широк фронт от Финландия до Черно море.

Великата отечествена война продължава 1418 денонощия – точно толкова пъти ще бият днес църковните камбани на много места в Русия, където се организират траурни церемонии и възпоменания.

Късно вечерта в навечерието на този ден руснаците палят свещи и ги поставят пред прозорците си. В акцията „Свещ на паметта“, която се проведе тази година за осми път, участват милиони души в цялата страна. 1418 свещи бяха запалени тази нощ на Поклонна гора в Москва, на крайбрежната улица на река Фонтанка в Петербург пред мемориала „Блокада“ и пред Мамаев курган във Волгоград.

На 22 юни на територията на цяла Русия бива спускано националното знаме в знак на памет и скръб. На всички културни учреждения, телевизионни канали и радиостанции е препоръчано да не включват в програмата си за този ден развлекателни предавания, както и реклама.

Днес руският президент Владимир Путин ще поднесе венец пред Вечния огън край Гроба на незнайния воин в Александровската градина в Москва. В различни региони на страната ще се проведат срещи с ветерани и други мероприятия, посветени на паметта на загиналите във Великата Отечествена война.

Отбелязването на 22 юни като Ден на памет и скръб започва от 1996 г. след указ на първия руски президент Борис Елцин. Както е посочено в указа, „Този ден ни напомня за всички загинали, измъчвани във фашистки плен, намерили смъртта си в тила от глад и лишения. Ние скърбим за всички, които с цената на живота си са изпълнили своя дълг към Родината“.