Днес празнуваме Бъдни вечер – денят преди Рождество Христово

Днес празнуваме Бъдни вечер – денят преди Рождество Христово. Във всички православни църкви се отслужва Света литургия.

24 декември е последният ден на Рождественския пост и затова на трапезата трябва да има само постни ястия.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.
На Бъдни вечер, цялото семейство се събира около празничната трапеза, а на нея се поставят нечетен брой постни ястия.

Смята се, че те трябва да бъдат нечетен брой – 9, колкото се носи дете, 3 – както е светата Троица и т.н. Броят се всички ястия. Трапезата не се раздига и никой не бива да става преди да са приключили всички. Ако се наложи да стане някой, той задължително трябва да ходи приведен, за да бъдат пълни, отрупани с плод житата и да бъде плодородна годината. Хлябът е изключително важен елемент на бъднивечерската трапеза.

Божечник, или коледен специален бъднивечерски хляб, е посветен на дома. Обикновено се прави с богата пластична декорация. Имам много изисквания по какъв начин се замесва – брашното трябва да бъде минато през три сита задължително, момите са донасяли мълчана вода и т.н. Този обреден хляб се прави от най-възрастната жена във фамилията.

Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се види бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Например, ако бъдникът гори добре и пръска искри, това означава богата реколта.

Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от семейството счупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест.

Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.