Днес е ден на размисъл в България

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

Избирателите в избирателните списъци в страната са 6 875 199. За вота към момента има регистрирани наблюдатели от 39 неправителствени организации. Международните наблюдатели са от 7 организации, общият им брой е 69.

Всеки, който стане свидетел на нарушения, може да се обърне към съответната районна избирателна комисия или към ЦИК.