Днес Европа провежда акция в памет на жертвите в Одеса (18+)

Във вторник на 2 септември се навършват 4 месеца от трагедията в Одеса. Днес все повече европейски страни взимат участие в „антифашисткия маратон” в знак на солидарност с антифашистката съпротива в Украйна, предаде RT.

Във вторник активисти от Латвия, Португалия, Испания и Италия ще излязат на улиците с лозунги срещу украинските власти и европейските политици, проявяващи неонацизъм.

В Германия, Австрия и Полша на паметната дата са посветени церемониите и откриването на фотоизложби, посветени на събитията в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май, а също и на хуманитарната катастрофа, разрастваща се до огромни размери.

В Одеса акцията ще се състои от 18:00 на Куликово поле, където е Домът на профсъюзите и където е станала трагедията. Тази акция се организира от „Гласът на Одеса”. Ще се състои и флашмоб „Одеса до и след 2 май…”, след което в града същевременно с активистите в Харков ще бъдат пуснати в небето черни балони и ще се запалят свещи в памет на загиналите.

В Латвия активистите планират да застанат в жива верига между посолството на Русия и Украйна, като символ на многовековно братство между двата славянски народа.

В Дания обществената организация „Група на антифашистите на Дания”, организира протестен митинг с искания за обективно разследване на трагическите събития в Одеса на 2 май. В акцията ще вземат участие представители на политически партии на страната и обществени правозащитни организации.

В Брюксел общоевропейската акция ще се проведе на площада Люксенбург пред сградата на Европейския Парламент. Участниците ще държат черни балони с надпис «Remember Odessa» («Помним Одеса») и снимки от мястото на трагедията на 2 май.

В Берлин в 17:00 до Брандербургските врати ще започне митинг в памет на жертвите в Одеса. Акцията ще завърши с протестен митинг пред посолството на Украйна в Германия.

В Ирландия ще се проведе митинг пред посолството на Украйна.
В Португалия, в Лисабон също ще се проведе акция в памет на жертвите от трагедията в Одеса.

Напомняме, че на 2 май 2014 година, хора противници на киевските власти се укрили в Дома на профсъюзите в Одеса от агресивно настроената тълпа от неонацисти, които подпалиха, разгромиха сградата и избиха невинните хора. Онези, които се опитвали да се спасят от убийците и пожара, са скачали от прозорците, след което били доубивани с бухалки и камъни от неонацистите. Има жертви и с огнестрелни рани.

По официални данни от МВР на Украйна обаче, в резултат на атаката на ултрасите са загинали 48 души, но според данните на очевидците и доказателствата в Дома на профсъюзите (които буквално на следващия ден са били заличени – в сградата започна капитален ремонт), числото на жертвите надвишава 100 души.

От украинското ведомство тогава съобщиха, че на мястото на пожара в Дома на профсъюзите са намерени следи от хлороформ, което уж е станало причината за смъртта на 32 души, 6 души са загинали от огнестрелни рани, а 10 са паднали от прозорците.

Днес Европа провежда акция в памет на жертвите в Одеса1

одеса1

одеса2

 

одеса3