Днес в Русия отбелязват 86 години от създаването на Въздушнодесантните войски

Днес Русия отбелязва 86-та годишнина на Въздушнодесантните войски (ВДВ). За рожден ден на руските ВДВ се смята датата 2 август 1930 г, когато на ученията на ВВС на Московски военен окръг край Воронеж за първи път е извършен парашутен десант на подразделение от 12 души за изпълнение на тактическа задача. Този експеримент позволява на военните теоретици да видят перспективата на парашутно-десантните части, техните огромни възможности, свързани с бързото обхващане на противника от въздуха.

За официален празник на ВДВ 2 август е определен с указ на руския президент от 31 май 2006 г. Това е паметен ден, призован да спомогне за възраждането и развитието на родните воински традиции, повишаването на престижа на военната служба. Той е установен в знак на признание на заслугите на военните специалисти в разрешаването на задачите по гарантирането на отбраната и сигурността на държавата.

В Русия ВДВ са военният елит – най-добре подготвените и боеспособни части. Тези войски имат статус на мобилен резерв на Върховния главнокомандващ на Руската федерация. Военното командване винаги е отделяло на десантчиците специално внимание. На служба във ВДВ се изпращат само най-добрите донаборници. Елитността на ВДВ се подчертава и от девиза им – „Никой освен нас“ („Никто, кроме нас!“).

ВДВ1

Днес ВДВ са основата на неотдавна създадените сили за бързо реагиране. Въпреки големината на Русия, ВДВ са способни оперативно, за не повече от денонощие, да създават и увеличават мобилни групировки, действащи по застрашени направления. В състава на руските въздушнодесантни войски влизат над 10 парашутно-десантни и десантно-щурмови батальона.

Руските десантчици са с натрупан голям опит от учебно-бойни действия в условията на Арктика. Учения се провеждат и в Нова земя, Колския полуостров, Земята на Франц Йосиф.

Днес близо милион десантчици от различни страни и на различна възраст ще отбележат 86-тата годишнина от създаването на руските ВДВ, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

„На 2 август във всички региони на страната и приятелските държави ще се проведат празнични мероприятия, посветени на 86-тата годишнина от деня на създаването на Въздушнодесантните войски. Този празник ще обедини над един милион граждани от различни страни, възрасти и поколения“, се казва в съобщението.

На този ден в съединенията и частите на ВДВ ще се проведат демонстрации на десантчици, празнични концерти и мероприятия в чест на ветераните. Празникът ще бъде отбелязан в над 80 субекта на Руската федерация и зад граница, добавиха още от пресслужбата на руското отбранително ведомство.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу поздрави военните и ветераните по случай Деня на Въздушнодесантните войски и заяви, че десантчиците с чест изпълняват задачите за защита на интересите на страната.

„Историята на Въздушнодесантните войски познава немалко примери на доблест и героизъм на военните-десантчици… Пазейки свято и увеличавайки славните ратни традиции, „крилатата гвардия“ и днес демонстрира храброст, самоотверженост и с чест изпълнява задачите за защита на интересите на държавата“, се казва в поздравлението на Шойгу.

Той отбеляза, че успешното участие на подразделенията на ВДВ в специалните операции и миротворческите мисии е ярко потвърждение на високия професионализъм на личния състав на войските и готовността им за решителни и грамотни действия при всякакви, най-сложни условия. Шойгу пожела на десантчиците здраве, чисто небе и успехи в службата.