Дмитрий Песков: Поведението на НАТО е непредсказуемо

Поведението на НАТО е непредсказуемо, заяви в интервю за Би Би Си Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, цитира БГНЕС.

„За съжаление, и ние, и НАТО виждаме едни в други заплаха. Принудени сме да вземем някои мерки, които да обезпечат нашата безопасност пред лицето на твърде непредсказуемото поведение на Алианса. Никога не съм предполагал, че моите деца ще слушат същата риторика, употребявана от НАТО през 70-те години“, отбелязва Песков.

В интервюто говорителят на Путин опровергава информацията на западните медии за гибелта на мирни жители вследствие военно-въздушните удари на Русия по позиции на „Ислямска държава“ и други терористични групировки в Сирия. „Много съобщения се появяват, но все без доказателства. Нашите цели са единствено военни. Говорят за ударени болници от руската авиация, показват там някакви снимки с руини. Но те може да са заснети навсякъде, примерно в Йемен“.

Песков обръща внимание е на това, че не трябва да се преувеличава икономическата слабост на Русия. „Разполагаме с ресурс „безопасност“, позволяващ ни да удържаме достойно мястото си в международната общност. Състоянието на руската икономика понастоящем наистина не е добро, но ние разполагаме с достатъчно ресурси“, твърди пред Би Би Си Песков.

Напоследък в медийното пространство усилено се коментира може ли Русия да си позволи „сирийското приключение“, предвид многомилиардните загуби на страната от наложените й санкции и срива в цените на петрола. Според руските анализатори отговорът е „да“, тъй като откъм финансова гледна точка операцията в Сирия не е нищо повече от едно военно учение, каквито Русия провежда ежегодно с десетки и което ще струва на Кремъл 1,2 до 2 млрд. долара годишно – нищо на фона на 50-милиардния военен бюджет.