Дмитрий Медведев: Мирът в Украйна може да бъде постигнат единствено чрез преговори

Властите в Киев трябва да седнат на масата за преговори с лидерите в източната част на страната за установяването на мир, смята руският президент Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.
„Главната ни задача днес е да помогнем в Украйна да настъпи мир. А това може да се случи единствено чрез преговори. Централната част на Украйна, централното правителство трябва да чуе гласа на източната част на Украйна. Харесват ли им тези хора или не, както и да ги наричат, те трябва да седнат на масата за преговори и да се договорят с тях за това как ще живеят заедно занапред, дали искат да живеят заедно. Това е най-важното”, каза Медведев в интервю за телевизия CNBC.
Той увери, че Русия изпитва дълбоко безпокойство от това, което се случва на територията на нейната съседка, и би искала гражданската война, започнала след държавния преврат от началото на тази година, да завърши, за да може Украйна да се развива спокойно и стабилно.
„Всички решения, които Русия взема, включително касаещите нашите въоръжени сили, се отнасят към компетенцията на нашата власт, на президента на Русия, и не са свързани по никакъв начин със ситуацията там, която, разбира се, силно ни тревожи”, добави Медведев.
Той отново подчерта, че рисковете, които стоят пред Украйна заради встъпването в икономически отношения с ЕС, са много високи. „Но това е отговорност на украинското ръководство”, каза руският премиер.

ИАФ