Директорът на ЦРУ е търсил изчезналите американски наемници в Украйна

Високопоставеният източник от Съвета за сигурност на Русия, заяви пред вестник «Взгляд», че близо до Донецк са изчезнали около 20 американски граждани, предположително, те са сътрудниците на частната военна компания Blackwater. По думите на източника, това обстоятелство е станало причина за спешната визита на директора на ЦРУ Джон Бренан в Киев.
Следите на американците до сега не са открити, а киевските власти не могат да съдействат по никакъв начин на Бренън, добави още източникът.
Държавният департамент на САЩ в понеделник потвърди, че директорът на ЦРУ на САЩ Джон Бренън наистина е бил в Киев на 12 април (събота).
Отстраненият с преврат от поста на президент на Украйна Виктор Янукович, заяви в извънредното си изявление в неделя (13 април), че всъщност украинските силовици са взели решение за спецоперация в източната част на страната веднага след срещата с Бренън.
В руската Държавна дума предполагат, че САЩ, по всяка вероятност са обезпокоени от неустойчивите нови власти в Киев и самата Украйна като цяло и именно в този контекст следва да се разглежда визитата на директора на ЦРУ в Киев.
Информацията, че с потушаването на протестните настроения в Източна Украйна ще се заемат евентуално служителите на американската частна военна компания Greystone Limited (структура, принадлежаща на Academi, бившата Blackwater), излезе още на 25 март. По-късно наистина се появи съобщението, че в Донецка и Луганска области за потушаването на въстанията са били прехвърлени три бойни подразделения, в това число и наемници от Blackwater под формата на спецчастите на Украйна „Сокол”.