Димитър Здравков за Украйна, Евразия и сбъркания български път

ИНФОРМАЦИОННА МЪГЛА ОБВИВА СТРАНАТА, РУСИЯ И ПУТИН СТАВАТ МРЪСНИ ДУМИ

Димитър Здравков е роден и живее в Димитровград – плод на Българо-съветската дружба, както се изразява. Машинен инженер, магистър по икономика и управление. Председател е на сдружение с нестопанска цел „Единни за България“. Постоянен представител на Междурегионалното обществено движение /МОД/ „Евразийски народен съюз“ – Русия, в България. Казва, че за него Владимир Путин не е култ, а пример, вяра и знаме. Европейският съюз пък е сбърканият път на България.

–         Г-н Здравков, приятел сте на Русия и открито заявявате позицията си. Защо през последните 25 години отношенията ни с тази страна се влошиха?

–         Искам да подчертая, че не съм историк, политолог, социолог. Аз съм един обикновен човек. Мога да изразя личното си мнение. Развалянето на отношенията между България и Руската федерация има двустранен характер, но основната причина за това е режимът, който беше наложен от 1989 година насам. Двете държави загубиха Студената война и бяха завладени от САЩ и респективно – Великобритания. Великобритания от 350 години насам е мечтаела да завладее Русия и се е стремяла да го направи по всякакъв начин. Ние като сателит пострадахме от това. Както русите често твърдят, че ние сме ги предали, така и ние съвсем спокойно можем да кажем, че те са ни предали. Но нито българският, нито руският народ се е предал един друг. Нас ни предадоха кликите, които управляваха по това време. В Русия това бе кликата на Горбачов, впоследствие развита от Елцин. В България – всички след Тодор Живков. На тази база се влошиха взаимоотношенията. Единствен, който имаше интерес, не бяха нашите народи, а общият стопанин САЩ, респективно Великобритания. Европа също им е подчинена, но тя поне е на малко по-високо ниво. Битува една обществена тайна, че ако, например, Европа вземе от нас 5 единици, 3 задължително продължават към САЩ. Трябва да подчертая, че не ние си създадохме условията на живот, бяха ни наложени такива.

–         Украйна в момента е гореща точка. Кой инспирира разделението и?

–         САЩ и Германия. Евгений Фьодоров – депутат от Руската Дума и други разполагат с факти за това. По руската медия „Познавательное тв“ може да намерите много интересни неща, които няма да видите никъде другаде. Да не говорим, че когато са се насочвали руски журналисти към маскираните „мирни“ демонстранти, които блокираха Киев, някои са кимали, защото не са говорели руски. В Украйна да не говориш руски е нещо много интересно. Това са били чуждестранни лица.

–         Ставащото насочва ли по някакъв начин към Втората световна война?

–         Абсолютно. Разсекретени са документи от 2008 г., доказващи употребата на доброволческите армии УПА и УНА – националистическите, профашистките украински формирования и тяхната роля в действията по време на окупация на хитлеристите. Те са имали договорни отношения убивали са своите братя и сестри.

–         Има гласове, че медиите в България представят едностранчиво нещата. Как ще го коментирате?

–         Не мога да коментирам информационна мъгла. В момента България се намира под зверска едностранна информационна мъгла. Русия и Путин са мръсни думи тук. По една от телевизиите излъчиха интервю на Путин, дадено преди дни пред световните медии в Кремъл. Думите му леко се чуваха, а коментарът нямаше нищо общо с казваното от този световен лидер. Той обясни защо Виктор Янукович е законния президент на Украйна, дори избягал. Три са начините за свалянето му – смърт, оставка, импийчмънт. Импийчмънт е законова процедура с участието на Върховния съд, който съд, след като Янукович беше извън Украйна, беше изведен и арестуван от маскирани лица. Защо това не се казва в медиите? Защо не се казва, че през цялото време на окупацията на Киев „Беркут” /полицейски спецчасти за борба с безредици, б. а./ бяха абсолютно обезоръжени. Те разполагаха само с гумени куршуми, не бяха въоръжени. Срещу тях стреляха с бойни оръжия.

–         Всъщност, кой управлява в момента Украйна?

–         Тежък въпрос. В момента Украйна се контролира от правителство, което дойде с военен държавен преврат. И това го видяха всички медии по света, но половината не му обърнаха внимание. Това правителство е нелегитимно и незаконно, на базата на всички видове международни правни норми. Това нещо на журналистите Владимир Путин го каза в Кремъл и никой не го оспори. Както не оспориха казаното от него през януари миналата година в Мюнхен, че на територията на България и Румъния има 12 хиляди действащи американски щика. Ние защо не знаем колко американски военни има в момента в България?!

–         Вие сте радетел България да стане част от Евразийския съюз. Готови ли сме и, ако се осъществи, трябва ли да напуснем Европейския съюз?

–         На първо място трябва да дадем обяснение на понятието Евразийски съюз. Друг въпрос е какво спечели България от членството си в НАТО, впоследствие и от членството си в Европейския съюз. Трето е какво спечели страната ни от т. нар.демокрация. Евразийският съюз не е само съюз. През май ще бъде готов проектодоговорът. На 1 януари 2015 г. ще бъде подписан договорът за създаването му. Първите държави, които ще основат Евразисйкото икономическо пространство са Русия, Беларус и Казахстан. Евразийският съюз трябва да се разглежда като вектор за развитието на човешкото общество, което не е мръднало в развитието си. Технологията на една съвременна кола, например, е от началото на 20 век, макар и пълна с компютри. Една от целите не е само свободно преминаване на стоки, хора и капитали, а съвременните технологии да достигнат до хората. Когато се строи новата столица на Евразийския съюз Новосибирск, идеята е там да се концентрират технологии, които не познаваме в практиката.

Какво спечели България от демократичните промени? Почувствахме се по-свободни, пътуваме без ограничения, от тази година ползваме придобивките на Европейския съюз. Загубихме всичко, построено до 1989 г. От страна над средното ниво на развитие се превърнахме в Бананова република, която дори не успя да запази селското си стопанство. Ядем български домати, ако имаме на село. Картофите идват от Полша, Германия… Какво месо ядем – отпадъците на Европа. Загубихме възпитанието на нашите деца. Създадохме им условия, в които растат като хищници. Забравиха Родина, род, в тях бе издигнат култ към парите. Майките и бащите работят навън, а децата се гледат от баби и дядовци. Загубихме качественото ни образование. Днес в училищата всеки ученик е ваучер, защото носи приходи. Във всяка паланка имаме ВУЗ, филиал, колеж. Загубихме качественото здравеопазване, а докторите масово започнаха да напускат страната. Ами военните ни училища? Проверете как се кандидатства в едно от най-елитните – Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна. Стигнахме дотам, че границата я защитават полицаи с пистолети на кръста, а не военни с автомати.

Получихме поне четири американски бази, от които не печелим абсолютно нищо. А факт е, че от 1947 г. до разпадането на СССР на територията на страната ни не е имало съветски военни подразделения.

–         Ставащото в Украйна атака за компрометиране на Евразийския съюз ли е?

–         Определено. Идеята за ставащото в Украйна е точно тази – атака и непозволяване създаването на Евразийското икономическо пространство.  В тази връзка бих ви препоръчал да се прочете руския историк Николай Стариков, който има огромен рейтинг. Също така, да се чуят лекциите и да прочетете книгите на Андрей Фурсов.

–         Русия и САЩ са империи. Кое ги различава?

–         Не ги различава силата. И двете са много силни. Различава ги единствено отношението на властта към обикновения човек. Англо-саксонският модел използва човека като инструмент. Той не признава съществуването на нации. Нацията е инструмент. Когато говорим за свободно движение на хора, стоки и капитали в Европейския съюз, ние елиминираме границата като преграда, но ние елиминираме националното самочувствие и самолюбие на нациите в тези държави. И в това се различават Русия и САЩ. Отношението към народността, към етноса. До края на 19 век в САЩ са избити между 8 и 11 милиона индианци, един път чрез военни действия, втори път – уморени от глад, избивайки масово бизоните. Да си чул, например, руският император да унищожава чукчата, да си чул някой руски или съветски лидер да унищожава народ?!

Едни факт – и към този момент Руската федерация продължава да се намира в колониално владичество. Всички находища на петрол и газ в Русия са на концесия от американски и английски фирми. Това се случва за втори път в Русия. За първи път е станало през 1917 г., веднага след Октомврийската революция. Тогава първи влизат английски фирми и вземат концесиите на злато. Сега Путин успява да изкупува по законен начин за държавата тези дялови участия на английски и американски фирми.

Източник: izvestnik.info