Диверсифициране на руския оръжеен износ за Южна Азия

Паметник на върховния комисар на ООН по правата на човека Серджио Виере де Мелло, височина - 0,8 м. Женева, Швейцария, 2007 г. На фотографията: синовете на Серджио Виере де Мелло Лоран и Адриан, съпругата на Серджио Виере де Мелло Анни, скулпторът Зураб Церетели и генералният секретар на ООН Пан Ги Мун при откриването на паметника

Днес никой не се учудва на мащабите на руско-индийското военнотехническо сътрудничество, затова пък съобщението за подписване на оръжейна сделка между Москва и Дака стана истинска сензация. Договореностите, постигнати по време на визитата през януари 2013 на премиера Шейх Хасина, се материализираха във вид на споразумение за износ за Бангладеш на 24 учебно-бойни самолета Як-130.

Осведомени източници съобщават, че купуването на руските самолети се прави за сметка на кредита от $1 милиард, предоставен от Русия на Бангладеш преди точно една година. По този начин Москва демонстрира стремеж към стимулиране на интереса към руското оръжие в Южна Азия.

Купуването на руските самолети от Бангладеш може да стане решаващ фактор за бъдещо радикално превъоръжаване на Военновъздушните сили, защото тези самолети позволяват да се обучават летци и да се водят бойни действия.

Не случайно руски осведомени източници от системата за военнотехническо сътрудничество окачествяват този кредит като „геополитически жест”, който демонстрира интереса от лансиране на руски оръжия на пазарите в Южна Азия. Имайки предвид, че освен към Як-130, Бангладеш днес проявява интерес и към друга руска военна техника – хеликоптери Ми-171 и Ми-17В5, бронетранспортьори БТР-80, танкове Т-72, изтребители Су-27, Су-30МК2 и МиГ-29СМТ – пазарът на тази страна може да стане доста перспективен за Москва.

Символично е, че новината за големия оръжеен контракт с Дака се появи на фона на съобщенията, че цялата 2013 година беше доста успешна за руските износители на оръжия. Миналата година „Рособоронекспорт“ установи рекорд, като изнесе на партньорите в 60 страни оръжия и военна техника на сума над $13 милиарда. В едно интервю Генералният директор на „Рособоронекспорт“ Анатолий Исайкин изказа намерението на Русия и занапред да запази второто си място след САЩ в сферата на износа на оръжия.

Основни вносители на руски оръжия в Азия засега са Индия, Китай, Виетнам, Индонезия и Малайзия. Но не е тайна, че има и други страни, които биха искали да получат руски оръжия, но по едни или други икономически или геополитически причини засега не са го направили. Така че потенциалът за разширяване на географията на руския оръжеен износ далеч не е изчерпан.

.

error: Съдържанието ни е авторско!