Джон Маккейн: Русия ще си плати!

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Русия ще си плати заради атаките към американската демокрация, съобщи агенция ТАСС.

Думите му идват на фона на наложените санкции на Вашингтон към Москва и ответните мерки, които взе Кремъл срещу дипломатическите представители на САЩ.

Руският президент Владимир Путин обяви, че 755 американски дипломати, работещи в Русия, трябва да напуснат страната. Руското външно министерство посочи, че запазва правото си да наложи допълнителни мерки.

По отношение на санкциите на САЩ срещу Русия, сенатор Джон Маккейн заяви, че Русия трябва да бъдат санкционирани заради действията си през последните години. „Русия анексира Крим, заплаши НАТО и атакува устоите на американската демокрация с кибер удари и информационна кампания“, посочи сенаторът.

След анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна отношенията между Кремъл и Запада достигнаха нива, невиждани от Студената война насам. Дипломатическият диалог на практика бе преустановен.

Руският президент Владимир Путин заяви, че налагането на нови санкции е пример за използване на геополитиката за икономически цели от страна на Щатите.

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Президентът Доналд Тръмп може да наложи вето, въпреки че този политически ход не е много вероятен.