Джон Кери: САЩ и Русия се споразумяха за конкретни стъпки в Сирия

САЩ и Русия са се договорили за конкретни стъпки за слагане на край на конфликта в Сирия, но няма да ги разгласяват, защото искат те да сработят, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след днешните преговори с руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

„Няма да оповестим конкретните стъпки, за които се договорихме, защото искаме да сработят, а за да стане това, е необходима още работа“, каза Кери на съвместна пресконференция с руския си колега след продължилите повече от 10 часа преговори.

„Искам да подчертая обаче, че те не са основани на доверие. Те определят конкретни отговорности, които всички страни в конфликта трябва да поемат, за да спрат безразборните бомбардировки на режима на Асад и да се засилят действията срещу групировката „Джебхад ан Нусра“, каза Кери, цитиран от Ройтерс.
По думите на държавния секретар съгласуваните стъпки може да помогнат за спирането на военните действия, значително да намалят насилието и да съдействат за истински и надежден политически преход, предаде Ройтерс.

Лавров каза на пресконференцията, че двете страни имат еднакво разбиране какво е необходимо да се направи, за да станат по-успешни опитите за слагане на край на конфликта в Сирия.

„Нашата обща цел е да обезпечим дългосрочно прекратяване на огъня на цялата територия на Сирия, без то да се отнася за „Ислямска държава“ и „Джебхад ан Нусра“, които няма да бъдат пощадени“, каза Лавров.
И двамата са на мнение, че политическият процес трябва да бъде подновен възможно най-скоро, а за да стане това, Москва ще използва влиянието си над сирийското правителство, допълни Лавров.

Кери и Лавров подчертаха, че по-тясно сътрудничество между САЩ и Русия е от ключово значение за прекратяване на конфликта, отнел живота на около половин милион хора, допринесъл за избухването на световна миграционна криза и за възхода на групировката „Ислямска държава“.