Джек Матлок: Украйна не може да съществува нормално, откъсната от Русия

Джек Матлок: Украйна не може да съществува нормално, откъсната от Русия

Публикувано от:

Бившият посланик на САЩ в СССР Джек Матлок подчертал в националния клуб на печата на САЩ във Вашингтон, че Украйна “не може да съществува нормално, откъсната от Русия” и че доставката на оръжие на Киев би било “безумие”, предаде ТАСС.

Като припомни, че по спора за Украйна Съединените щати обвиняват Русия в “разрушаване на следвоенната архитектура на сигурност, която позволява да бъде поддържан мир в Европа в продължение на 70 г.” дипломатът критикува тази оценка.

-“А какво – Турция не нахлу ли в Кипър? Или може би нямаше война на Балканите?”, пита Матлок.

-“Да не би Съединените щати да не нарушиха Хелзинкския заключителен акт, когато признаха независимостта на Косово? Като че ли САЩ и НАТО не бомбардираха Сърбия, която не е нападала нито една от страните от НАТО?”

-“Съединените щати нахлуха в Ирак, но сега обвиняват Русия в нарушаване на международни споразумения”, продължава дипломатът.

“Нека да е така”, но те отговарят: “А вие кои сте, че на да ни определяте действията”? Самите вие сте лицемери. И, честно казано, това си е така.”

На въпрос не трябва ли Украйна да има правото на глас при определяне на собствената си съдба, Матлок отговорил: “Естествено, че има. Но проблемът е в това, че тя няма единен глас, доколкото е вътрешно разединена.”

Матлок беше попитан още могат ли западноевропейските страни да попречат на Вашингтон да започне да въоръжава властите в Киев. На което той отговорил: “Надявам се да могат. И Оланд, и Меркел ясно казват, че оръжие не трябва да бъде доставяно. И би било безумие да не се съгласим с тях.”

Събеседването “Грешките, които ние направихме в отношенията си с Русия и как да престанем да ги допускаме” беше организирано от Комитета за поддържане на републиката. В събитието участваха бивши и действащи дипломати, представители на деловите кръгове и журналисти, пише Бгнес