Джеб Буш: Русия укрепва влиянието си на световната сцена, а САЩ го губят

Според кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Джеб Буш Русия укрепва своето влияние на международната сцена, докато в същото време САЩ го губят, предаде ТАСС.

„Ние губим влиянието си по света, а президентът на Русия Владимир Путин получава такова“, каза американският политик. Според него руският държавен глава се стреми да предизвика САЩ.

„Той не е съюзник на САЩ“, заяви Буш пред телевизия CBS. Той изрази своето мнение, че бъдещият президент на страната трябва да отстоява по-активно „американските национални интереси по света, независимо дали те са в Европа или в Близкия Изток.

„Ето това е начинът да се подобрят отношенията ни си с Путин“, смята той.

По-нататък в своето изявление той отправи рязка критика към Путин за нарушаването на правата на човека, но без да се аргументира.

Подобни бяха думите и в предизборна реч на сенатора от Флорида и кандидат за президент на САЩ Марко Рубио, обвиняващ Путин в притискане на политическите си опоненти и в агресивна политика както в страната си, така и в чуждестранен аспект, в частност в Украйна.

„Но САЩ трябва да си взаимодейства с него, защото е лидер на важна страна“, каза още той. „В арсеналите на Русия и САЩ са концентрирани “ повече от 90% от световните запаси на ядрено оръжие“, отбеляза той.