Джак Лю: Санкции срещу Русия вредят на бизнеса в САЩ

Въведените санкции срещу Русия оказват негативно влияние на американския и европейския бизнес, призна министърът на финансите на САЩ Джайк Лю.

„Когато престанете да правите бизнес с такава голяма страна като Русия, последствията от това не се ограничават на нейната територия. Има американски компании, както и европейски, чийто бизнес страда от това“, заяви Лю в радиоинтервю.

„Налагането на санкции е свързано със ситуацията в Украйна, като тяхната цел е да повлияят на руската икономика. Но санкциите няма как да навредят само на Русия, която твърде важен фактор както в политически, така и в икономически аспект. Така или иначе, понастоящем ние сме в постоянна координация с нашите чуждестранни партньори по повод евентуалното налагане на допълнителни санкции срещу Русия“, каза още Лю.

Несъгласие със санкциите срещу Русия изказаха редица влиятелни фигури в политиката и бизнеса в Германия, която е традиционен икономически и търговски партньор на Москва. Подобни са настроенията и в Латвия, което стана ясно от изказвания на президента на страната и министъра на транспорта и икономиката.

Още през март председателят на Еврокомисията Жозе Барозу заяви, че ЕС ще приеме допълнителни мерки“ срещу Русия. Много депутати от Европарламента тогава обаче се обявиха против налагането на санкции, отбелязвайки, че ЕС „не разполага нито с инструменти, нито има желание“ за налагането на санкции срещу Москва.

Вчера президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че Вашингтон вече е готов новия пакет санкции срещу Русия. Лидерите на Великобритания, Германия, Франция и Италия обявиха, че ще подкрепят САЩ и че техните страни също са готови с налагането на допълнителни санкции на Москва. Очаква се новите санкции да бъдат обявени в понеделник.