”Детелина”-та – огромният руски комплекс в Арктика

Отвъд Северния полярен кръг няма условия, подходящи за растежа на детелини. И въпреки това там се появи една, при това буквално за година. Огромният комплекс, предназначен за казарма, който от птичи поглед прилича на голяма детелина, се намира на 75-тия градус северна ширина и е дом на стотици нови жители в тези полярни кръгове, съобщи  телевизия „Звезда“, цитирана от fbr.bg.

За последните няколко десетилетия за първи път военни стъпиха на това място през септември миналата година. Това бе личният състав на 99-та отделна тактическа група. Сега на това място дори има вода от собствено водохранилище, пречистена и наситена с минерални соли.

В момента комплексът осигурява всичко необходимо на стотици военни и строители.

„Детелина“ продължава да се разширява. Спортна зала и зала за концерти, сауна, отделни стаи за личния състав – за от 2-ма до 4-ма души. Основната служба е по крайбрежието, но в сградата може да се работи и почива без да се излиза навън. След като пристигнат на о. Котелни бойците от 80-та Арктческа бригада, които сега живеят в палатков лагер, определено ще усетят разликата.

Службата на Новосибирските остров представлява пределна концентрация по всички параграфи. Преди да се отправят натам, новобранците освен от стабилно здраве се нуждаят и от здрава психика. Освен това мястото е и любимо за миграцията на белите мечки. Говори се, че те дори са си харесали една от изоставените къщички на метеоролози от съветско време.

Един от мечоците дори любопитно разгледал обстановката близо до фронтовата линия преди началото на едно от ученията. Дори и на есен маневрите по бойна стрелба в тези ширини представляват сложна задача. Времето се променя буквално на всеки половин час, има постоянни ветрове и влажност, а температурите вече са под нулата. Но пък затова е още по-приятно след учения войниците да се върнат в „Детелина“-та.

Службата тук, разбира се, предлага някои привилегии и по отслужени години и по материално осигуряване, но на това място едва ли ще попаднете единствено заради изгодите. Просто защото на о. Котелни се отива, за да се служи, като намиращите се там са далеч от семействата си в продължение на месеци и винаги са нащрек за някоя любопитна бяла мечка.