Десните партии във Франция възмутени от решението за „Мистрал“

Десните партии във Франция възмутени от решението за „Мистрал“

Публикувано от:

Десните партии във Франция критикуваха решението на френското правителство да не достави на Русия хеликоптероносачите „Мистрал“, пише вестник Figaro, предаде РИА Новости.

По-рано президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд приеха решение за прекратяване на действието на договора за строителството и доставката на двата кораба тип „Мистрал“. Франция вече е превела средствата по договора и след връщането на руското оборудване, монтирано на „Мистрал“, ще може да се разпорежда с хеликоптероносачите.

„Ако Елисейският дворец е доволен от приключването на дългия спор около хеликоптероносачите „Мистрал“, който разваляше руско-френските отношения в продължение на дълги месеци, то много от френските депутати не споделят този ентусиазъм“, се казва в статията.

„Оланд отстъпи и Франция се подчини на САЩ и Европа. Това е ден на траур за това, което е останало от нашата национална независимост“, пише в Twitter депутатът от Националното събрание (долната камара на парламента) Тиери Мариани, който неотдавна посети Крим. Депутатът говори за „политически и дипломатически провал“, като отбелязва, че „доставката на „Мистрал“ по никакъв начин не би повлияла на ситуацията в Украйна, както и на бойните действия, които се водят там“.

Председателят на френската партия „Национален фронт“ Марин льо Пен счита, че „Франция сериозно се е дискредитирала“, подписвайки документа за разтрогване на сделката с Русия. „Официалното формализиране на разтрогването на сделката по (доставката – бел. ред.) на Русия на хеликоптероносачите тип „Мистрал“ е сериозна грешка на Франсоа Оланд и нанася сериозна щета върху репутацията на Франция“, се казва в официалното изявление на Марин льо Пен.

Същата позиция споделя и депутатът от Републиканската партия Ерик Сиоти, за когото отказът от доставката на корабите „Мистрал“ е „абсолютна грешка“. „Създава се впечатлението, че в тази работа президентът на Франция се е подчинил на диктата на САЩ“, каза Сиоти в ефира на Sud Radio.

Председателят на френската партия „Стани, Република” Никола Дюпон-Енян отбеляза „парадокса, възникнал, когато Франция отказа да достави „Мистрал“ на Русия, но в същото време се съгласи на продажбата на изтребители Rafale на Катар“.

„Отказът на Франция да изпълни задълженията си по договора подкопава доверието към нея на международната сцена… Нашият корабостроителен отрасъл е дискредитиран“, написа на страницата си във Facebook депутатът от Европарламента от Републиканската партия Надин Морано.