Десислава Танева: Българските производители са в тежка ситуация заради ембаргото на Русия

„Българските производители на хранителни продукти са в тежка ситуация, особено след ембаргото, което Русия наложи и то оказа огромно влияние и натиск върху цените на хранителните продукти на целия ЕС. Ние като част от него пострадахме много и продължаваме.“ Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

12 млн. лева са щетите за българската хранителна индустрия от наложеното от Русия ембарго, съобщи земеделският министър Десислава Танева: „Колко ще стигнат те – зависи от това доколко ще продължи ембаргото, първо. Второ – доколко Европейският съюз като общ пазар не намери трети страни като пазари и спре натиска на цените надолу. Само за млякото давам пример, за България – 12 месеца цената пада. Тя вече е с близо 15 процента по-ниска“.

По думите на министъра, независимо от това колко е лоша ситуацията, България е в средата на тази статистика след руското ембарго, като половината страни членки имат още по-драстичен спад на цените, особено тези, чиито производства на млечните продукти са били предназначени за вкусовите изисквания на руския пазар и продажбите са им били директно за там.