Десетте най-стари градове на Подмосковието – Волоколамск

Най-древният град на Московска област е Волоколамск или Волок Ламский, както са го наричали в древността. В руските летописи градът се споменава още през 1135 година. Смята се, че той е по-стар  от Москва с 12 години. Той е бил важен търговски път от Новгород към московските и рязанските земи.

Главната забележителност на града е Волоколамское городище, в центъра на което се намира Волоколамският Кремъл – уникален паметник на архитектурата и историята. Възкресенският събор на Кремъл се смята за едно от най-добрите архитектурни съоръжения на XV век.

 

Около Волоколамск е разположен Иосифо-Волоцкият манастир, основан през 15 век. Съхранили са се стените със седем кули, построени през 17 век. Съхранила се е и най-древната част на ансамбъла на манастира Богоявленската църква, построена през 1504 година и Успенският събор.

Основател на манастира е Иосиф Волоцкий, който е бил един от първите служители на Бога. Идеите и мислите на Иосиф са оказали огромно влияние на живота и културата ма Московската държава, а манастирът е символ на неговите идеи.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/icon_volokolamskaya_640x963.jpg

Волоколамската икона на Божията майка XVI век

 

Сред другите културни забележителности са

Волоколамската църква Покров на Пресвета  Богородица

Покровската църква е разположена недалеч от Кремъл. Храмът е построен през 1695 година по заповед на майката на Петър I – царица Наталия Кириловна.  В интериора на храма има икони от XVIII век и дървена скулптура на Николай Можайски.

През 1941 годиона на разклона Дубосеков зо село Нелидово се е провел легендарният бой между съветската 316-а стрелкова дивизия на Панфилов и 11-й танкова дивизиа на немско-фашистките войски. Героите панфиловци не са допуснали немските войски да стигнат до шосето Волоколамск-Москва. През 1975 година на мястото на боя е издигнат мемориален ансамбъл „Подвигу 28

 

http://volokolamsk.sutochno.ru/gorod.

Источник: http://www.votpusk.ru/country/dostoprim_info.asp?ID=1626#ixzz3JWNouWXq

Источник: http://www.votpusk.ru/country/dostoprim_info.asp?ID=1624#ixzz3JWe4PG1J

http://culttourism.ru/moscow_region/volokolamsk/memorial_geroyam-panfilovtsam.html