Десетки задържани на опозиционни протести в няколко градове в Русия

Няколко митинга, организирани от опозицията, се проведоха в Русия в неделя. Протестиращите, които обвиняват властите в корупция, се събраха, въпреки че повечето протести нямаха разрешение от властите, предаде RT.

Ruptly TV предава случващото се в канала си в YouTube на живо:

Сред задържаните в центъра на Москва бе и опозиционерът Алексей Навални. Той и още няколко протестиращи се появиха на събирането, въпреки че от кметството им забраниха да проведат събитието на избраното от тях място. Властите им предложиха две други места, но организаторите ги отхвърлиха.

Навални бе задържан малко след като се появи на митинга в центъра на руската столица, съобщиха медии.

Протести имаше и в други градове на Русия, включително в Новосибирск, Барнаул, Томск, Красноярск, Хабаровск и Владивосток. Част от тях се проведоха с разрешение от властите, но други нямаха такова.

 В Санкт Петербург непозволен митинг на опозицията се проведе точно до друго несвързано с тях събитие, на което множеството демонстрираше за традиционните ценности.

Митингът в Новосибирск, който бе позволен от местните власти, след като съдът отмени издадена по-рано забрана, привлече около 1500 души, съобщиха от кметството. На друго разрешено събитие в Томск се събраха около 400 души.

Във Владивосток полицията задържа 25 активисти, които се опитаха да нарушат забраната за публични събирания.

Малко след задържането те бяха освободени. Обичайната процедура при подобни случаи на задържане (което не е истински „арест) е да се установи самоличността на задържаните лица, за да може след това евентуално да им бъдат наложени административни санкции, след което те да бъдат пуснати.

В неделя Навални призова поддръжниците си да протестира, след като преди няколко седмици той пусна доклад, в който обвинява премиера Дмитрий Медведев в корупция. Според него министър-председателят се е облагодетелствал лично чрез злоупотреби.

Източник: Руски дневник