„Десен сектор” заплашва ветераните в Киев

„Десен сектор” заплашва ветераните в Киев

Публикувано от:

Ветераните в Киев са разтревожени, че активистите от „Десен сектор” могат да ги нападнат, в случай на нежеланието им да се откажат от съветската комунистическа символика, съобщава „Звезда”.

Това заяви председателят на Киевската организация на ветераните на Украйна Николай Мартинов на пресконференцията в Киев, посветен на темата „9 май без символите на Победата: Върховната рада отне на ветераните право на памет”.

По думите на Мартинов, той не знае, дали президентът Порошенко ще подпише до 9 май, приетия от Върховната рада нов закон за декомунизацията, забраняващ съветската символика.

„В кабинета си имам копие на Знамето на Победата – ветеранското знаме. Отсреща на улицата стоят контейнери за боклук и се притеснявам, че ще дойдат представители на „Десен сектор”, ще завържат знамето около врата ми и ще ме повлекат към контейнерите, за да осъществят популярната сред тях „лустрация”. Страх изпитват и самите ветерани. От страна на СБУ (Службата за сигурност на Украйна) постоянно се извършва абсолютно беззаконие, както и някои правоохранителни органи”, цитира думите на Мартиненко порталът «Политнавигатор».

Припомняме, че „Десен сектор” е обединение от радикални националистически организации  на Украйна, открито толериращи и изповядващи нацизъм. Екстремистите от радикалната групировка имат активно участие в организирането и протестите на Майдана през 2013 година, както и в кървавата баня на 2 май в Одеса и други античовешки прояви на територията на Югоизточна Украйна. Също така са приети официално в украинския парламент.

Миналата година  на 9 май в Лвов националисти нападнаха автобуси, превозващи ветерани до мястото на паметно мероприятие. Екстремистите агресивно късаха и  изгаряха георгиевските ленти на ветераните. Подобни прояви срещу ветераните се случват всяка година в Украйна.

Очаква се,  тази година националистите от „Десен сектор”, предвид подкрепата на правителството, да бъдат още по-агресивни на честванията на Деня на Победата…

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=K8d4osPTDrk[/embedyt]