Депутат от Европарламента разказа за полски снайперисти на Майдана

Депутатът в Европарламента и кандидат-президент на Полша Януш Корвин-Мике заяви, че снайперистите, стреляли по хората по време на събитията на Майдана през февруари 2014 година, са били обучени в Полша, съобщи вестник Wiadomosci.

„Майданът е наша работа. Аз седях в Европарламента до министъра на външните работи на Естония Урмас Пает. Той призна в разговор с тогавашния първи дипломат на Европейския съюз Катрин Аштън, че наши хора, а не хора на президента на Русия Владимир Путин или на бившия украински президент Янукович, са стреляли на Майдана“, съобщи политикът.

По неговите думи, терористите са убили на Майдана 40 демонстранти и 20 полицаи, за провокират избухването на безредиците.

На въпрос на журналиста, какви интереси е преследвала Варшава с тези събития, Корвин-Мике отговаря: „Ние правим това, за да си спечелим благосклонността на Вашингтон.“

Полският политик отбелязва в интервюто за изданието, че би искал да види Украйна независима, но едновременно с това и колкото се може по-слаба. Корвин- Мике добавя още, че сегашните събития в Украйна са агресия на САЩ срещу Русия.

Припомняме, че масовите безредици в Украйна през периода ноември 2013 – фувлруари 2014 г., в резултат на които загинаха десетки протестиращи и служители на органите на реда, доведоха до държавен преврат в страната и до установяването на проамерикански марионетъчен режим.