Депутат от Европарламента: ЕС няма собствена външна политика, всичко решават САЩ

За липсата на външна политика на ЕС, за ролята на САЩ в подклаждането на кризата в Украйна и фактът, че хората вече не вярват на медиите, които коментират едностранно конфронтацията с Русия, разказа в интервю за RT вицепрезидентът на комитета на Европарламента по въпросите на външните работи Хавиер Коусо.

«Ние можем колкото си искаме да изучаваме и изследваме, но съдейки по  своята работа в комисията на Европарламента по международни връзки на ЕС виждам, че на Европа и липсва собствена външна политика, а също така показва влиянието на САЩ, които омаловажават интересите на Европа и поставят на преден план собствените си геополитически интереси» – съобщи Коусо, който е наясно с «политическата кухня» на ЕС.
По думите на евродепутата, ролята на Съединените щати в подклаждането на кризата е очевидна, но това не пречи на Брюксел да се преструва, че за всичко е виновна Русия.

«По-рано видяхме как по подобие на цветните революции се извършва дестабилизиране на ситуацията в Киев. Например визитата на Джон Маккейн, президент на Международния републикански институт, който също пристигна във Венецуела и подстрекава към бунт. Или госпожа Катрин Аштън, бивш върховен представител на ЕС, която в разговор с естонския министър призна, че снайперистите са стреляли от една и съща позиция, и това доказва, че е имало незаконен опит за смяна на правителство с едни възгледи към правителство с други възгледи. Целта е Украйна да излезе от състоянието на добър съсед и да създаде сериозни проблеми дори и за ЕС», констатира Хавиер Коусо.

Американците много добре знаят за значението на Украйна като страна, през която преминават доставки на енергоносители от Русия в ЕС. И затова се стремят да развалят отношенията на Москва и Брюксел, като използват Киев.
«Украйна е стратегически център, тъй като обединява всички енергийни потоци, които доставят енергия на Европа. Дестабилизирането на обстановката в толкова важна част на света, ще доведе до все по-голяма дистанция между Русия и Европа», така вицепрезидентът на комитета на Европарламента по външните работи описа своя възглед за ситуацията около Украйна .

Коусо сподели, че ръководителите на Евросъюза « не показват никакво желание да поддържат добри съседски отношения, макар че, очевидно за ЕС ще е добре да запази добри отношения с друга европейска страна, защото Русия, несъмнено е европейска страна».

Конфронтацията между ЕС и РФ е изгодна само за САЩ, които се опитват с чужда помощ «да отстранят Русия от Европа», добави той.

«Естествено, че Русия се интересува повече от Азия, отколкото от нашата страна» – недоумява испанският евродепутат.

Ако висшестоящите в ЕС нямат лично мнение по въпроса за кризата в Украйна и го заменят с инструкции от САЩ, то обикновените жители на Евросъюза все по-малко вярват на медиите, правят си собствени  изводи от случилото се. За това им помага и канал RT.

«Вече съществуват данни, които показват понижено ниво на доверие към това, в което сме вярвали преди. Ние виждаме в моята страна – Испания, как хората излизат да протестират, как вече не вярват в това, което им говорят големите предприятия. Вашият пример доказва точно това. RT на испански и английски език е лидер в областта на информационните предавания, защото гражданите все повече искат да сравняват информацията, а не да зависят от една гледна точка, която много често е изградена в съответствие с позициите на САЩ или ЕС», каза в заключение Хавиер Коусо.

Напомняме, че по-рано властите на Великобритания започнаха да притискат RT, само за две седмици след неговото излъчване в страната. Маргарита Симонян назова действията на Лондон «тяхна всеизвестна  демокрация».