Депутат от Върховната рада: Ние живеем, за да унищожим Москва!

Народната депутатка от Върховната рада, представител на партия Свобода, Ирина Фарион по време на „Марша на славата на УПА” излезе с призив „ да се унищожи Москва, съобщи кореспондент на ИА REGNUM на 15 октомври.

« Ние живеем, за да унищожим Москва… За това живеем и за това сме дошли на този свят. Не просто да поставим руснаците на кол, а да унищожим тази черна дупка за европейската безопасност» заяви народната депутатка.

Заедно с това, тя отбеляза, че въпреки това «главният враг остава в самата държава». «Извинете ме, не ми се иска да цитирам Хитлер, но той е казал : Войната се печели преди да започне». И това ние виждаме и в ситуацията с Крим. Бъдете внимателни, нашите врагове живеят в нашата страна. Техните фамилия завършван на “енко“, “уки“,“юки“, “чуки“. Те могат да обличат нашите носии, но това не значи, че душата им е украинска».

Говорейки за парламентарните избори, които трябва да се проведат на 26 октомври в Украйна, представителката на партия «Свобода» отбеляза, че «Сега трябва да убием врага поне чрез бюлетините».

Тези изявления на Фарион предизвикаха нееднозначна реакция в Украйна. Губернатора на Одеска област Игор Палица, приближен на Игор Коломойски, заяви следното: « Много внимателно изслушах изказването на Ирина Фарион на митинга на партия «Свобода»… Моето твърдо убеждение е, че именно тя е достойна за званието «Герой на Русия» и за най-високата награда на ФСБ. Именно тя със своите изказвания и ненавистта си, към обкръжаващата я действителност, нанася най-голяма вреда за Украйна. Много се надявам, че Олег Тягнибок ще разбере, че вече настъпи време за мир в страната, а не какви националности, фамилии и език са виновни за нашите проблеми». Според голяма част от експертите, именно Коломойский, дълго време е бил ключов спонсор на ПП «Свобода».