Депардийо: Първото нещо, което Оланд попита в Минск бе, кога ще сервират масата

Популярният френски киноактьор Жерар Депардийо смята, че днешните управляващи във Франция са превърнали републиката в „страна на иждивенци“, защото създават условия, при които „работата предизвиква отвращение у хората“, предаде ТАСС, цитирайки негово интервю по първи канал на Беларуската телевизия.

„Преди всичко вървеше добре, а сега е просто катастрофа, и то по-лоша, отколкото в Гърция“, каза той. Депардийо похвали беларуския опит в борбата с безработицата. „Зная, че във Франция има милиони безработни, които живеят от социални помощи, затова те и не искат да работят, защото и така им дават пари.

А при (президента на Беларус) Лукашенко от определен момент нататък тези хора трябва да плащат глоба, че не работят. И това е много правилно“, каза актьорът. Според него „именно това е демокрация“.

ТАСС припомня, че през април в Беларус влезе в сила декрет „За тунеядците“, според който гражданите на Беларус, които не плащат данъци върху доходи повече от половин година, трябва да попълват хазната с по 240 долара всяка година. В противен случай им се налага административно наказание – глоба или задължителен труд. Някои беларуски правозащитници смятат, че този декрет нарушава конституцията и международните договори, по които Беларус е страна.

Депардийо се изказа и много злъчно за френския президент Франсоа Оланд. Според него още с пристигането си на срещата в „нормандски формат“ в Минск в началото на годината, първото нещо, което той попитал, било „кога ще сервират масата“. „Това е днешна Франция. Това е удивително и е истина, само че никой не говори за него“, каза актьорът в интервюто си.

Той даде висока оценка на ролята на Лукашенко в уреждането на украинския конфликт и го нарече „забележителен президент“.