Депардийо: Горд съм, че Сърбия не въведе санкции срещу Русия

Актьорът Жерар Депардийо, който от над година и половина е руски гражданин, заяви в Белград, че е „горд“, че Сърбия не е въвела санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, предадоха ТАНЮГ и агенция „Франс прес“, пише „Блиц“.

След среща с премиера Александър Вучич френският актьор каза пред журналисти, че Сърбия е проявила прозорливост, решителност и хуманност с решението да не въвежда санкции срещу Русия. Депардийо заяви, че е горд от това, че Сърбия не следва политиката на Европейския съюз, когато става въпрос за санкциите срещу Русия, и добави, че „животът е твърде хубав, за да се занимаваме с конфликти“.

„Мисля, че това ще се разреши, защото г-н Путин е изключително интелигентен и хуманен, никога не е казвал, че иска война, той казва, че иска решение“, добави Депадийо по повод конфликта в Украйна, подчертавайки, че не е „специалист по темата“. „Аз съм артист, не мога да коментирам“, каза той.

Запитан за причините да посети Сърбия, актьорът уточни, че се интересува от културата, че иска да се запознае с хуманни хора и иска да бъде разпознаван като гражданин на света.

Премиерът Вучич каза сред срещата, че Депардийо изразил дълбоко уважение към Сърбия, към нейната история и „по един начин и към нейната политика“. Той добави, че не е имало конкретни договори за евентуално сътрудничество, но остави отворена тази възможност.

Премиерът съобщи, че е отправил към актьора и една молба, която Депардийо приел. „Помолих го да направи нещо във връзка със Сърбия. Не съм специалист по изкуството – дали да е някакъв филм, който да говори за Сърбия, или да снима нещо в Сърбия. Това бе само идея. Депардийо я прие“, каза Вучич.