Ден на руско-сръбската дружба

В Школата на дружбата „Наша Сърбия“, която обедини 250 деца под генералното покровителство на компания „Холцим“, вчера се отбеляза Денят на сръбско-руската дружба. По този повод, децата са посетени от посланика на сръбския патриарх Иереней – епископ славонски Йоан, а също депутатът от Държавната дума на Руската федерация и заместител на Председателя на Комитета за наука и научни технологии Михаил Дегтярьов, отец Сергий Шастин – зам.-Председател на Синодалния отдел на Руската Православна Църква за младежта и настоятел на Крутицкото патриаршие подворие в Москва, както и съветникът на директора на руската федерална агенция за младежта Рената Абдулина, Клаудио Соаре, генералният директор на компанията „Холцим Сърбия“, която е генералният покровител на Школата на дружбата и дейността „Наша Сърбия“ – Сърджан Милич, лидерът на Социолистическата народна партия на Черна гора, представители на черногорски общини, откъдето са пристигнали децата в Школата на дружбата.

На мероприятието бе прочетено писмото в подкрепа на провеждането на Школата на дружбата, което е адресирано от пълномощника на президента на Руската Федерация Игор Щегольов. Той каза на присъстващите деца: „Школата на дружбата предоставя на нас възрастните възможност да предадем на децата тази щафета на вековна дружба между народите на Русия и Сърбия. Нас ни свързва историята, изпълнена с хиляди примери за героизъм, преданост и жертвена любов. Но най-важното, което ни свързва е православната вяра. Пожелавам ви почивка изпълнена с радост, много полезни знания, духовна и физическа сила, за да пренесете през целия си живот чувствата на братската дружба между сърбите и руснаците.“

Основателят на „Наша Сърбия“ Младжан Джорджевич приветства всички присъстващи, а от името на Негово Светейшество Патриарх Иреней, децата приветства и благослови епископ славонски Иоан, който посъветва малчуганите да слушат сърцата си и винаги с всички сили да се стараят да станат онези, каквито те искат да бъдат. Към децата се обърна и отец Сергий Шастин, който изрази своето удовлетворение относно участието на руските деца и описа добрите им впечатления от миналогодишната Школа на дружбата, изразявайки надежда, че тази дружба ще продължи и в бъдеще.

В програмата на мероприятията от младежки лагер „Селигер“ се включи Сергей Поспелов – директор на руската Федерална агенция за младежта, който изрази своята надежда, че сътрудничеството и организацията на срещите на руската и сръбската младеж ще се разшири. Неговия съветник Рената Абдулина също се обърна с топли думи към присъстващите на мероприятието.

Генералният директор на „Холцим Сърбия“ Клаудио Соаре изрази удовлетворение от името на покровителстващата компания във връзка със сътрудничеството, като посъветва децата да се стремят към знания и работа в екип, за да заложат здрава основа и да могат да станат успешни строители на нашето бъдеще.

Сърджан Милич – лидерът на СНП на Черна гора похвали организацията и подчерта значимостта на Школата на дружбата за сръбския народ в региона.

Депутатът на руската Държавна дума Михаил Дегтярьов обясни на децата, че всички сме единни в нашата православна вяра и че в живота най-важни са вярата, надеждата и любовта.

Участниците в Школата на дружбата запознаха приятелите си със своята дейност в образователно-възпитателна, творческа и спортна области, като представиха богата програма. Школата на дружбата, която се провежда 14-та година поред е открита на 14 юли в хотел „Бели бор“ на Военната институция Тара.

Участници в мероприятието са деца от сръбски анклави в Косово и Метохия, от Република Сръбска и Черна гора, а също деца от Русия, присъствието на които бе организирано от Свещения Синод на Руската Православна Църква. Също така присъстваха деца от Приднестровска и Молдовска Републики, които за първи път посетиха Сърбия. Тяхното присъствие е организирано в сътрудничество с Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).

Основната част от Школата на дружбата е културно-образователната програма Сръбски код, темата на който е сръбската национална и културна самобитност, а целта – укрепване на връзките между сръбските деца от региона със Сърбия и създаването на единно културно и духовно пространство за сръбския народ, живущ в региона. Децата от Сръбска Република пристигнаха от Невесине, Любиня, Гацко, Берковича, Билечи, Мостара, а децата от Черна гора са от: Плужина, Берана и Андриевица. Децата от сръбския южен край, Косово и Метохия са пристигнали от някои села в Косовско Поморавле с подкрепата на НПО „Детска радост“ от град Гнилан.

Nasa Srbija 1

Всички деца заедно взеха участие в Сръбско-руски код, интерактивен мастер клас, където изучаваха темите за руско-сръбската дружба и история на отношенията, особености и общи ценности, свързващи двата православни народа. В рамките на Школата на дружбата за руските деца са организирани и кръжоци за изучаване на сръбски език, а също екскурзии и посещения на културно-исторически забележителности на Сърбия. Школата на дружбата ще продължи до 28 юли.

Nasa Srbija 2

Nasa Srbija 4

Nasa Srbija 5(1)

Nasa Srbija 6

Nasa Srbija 8

Nasa Srbija 9

image003

20 юли 2014 г.