Денят на Русия се отбеляза тържествено в София

На 8 юни, в навечерието на националния празник на Руската федерация – Ден на Русия, в руското посолството  в  София се  проведе държавен прием. Гости на събитието бяха вицепрезидента Илияна  Йотова,  зам.-министър председател и министър на отбраната Kрасимир Каракачанов, министър на енергетиката Tеменужка Петкова, Негово Светейшество Патриарх Неофит Рилски,  политически и религиозни лидери, представители на гражданското общество и култура.

За доброто настроение на празника спомогна  и концерта на вокално-инструментален  ансамбъл „Бис-Квит“, който изпълни аранжименти на популярни руски и чуждестранни мелодии на народни инструменти.  В залата  звучеше „Италианска полка“ от Рахманинов и „Баркарола» от П.Чайковски, руската народна песня «Валенки» ,  българската «Катерино моме» и разбира се обичаните  «Калинка» и «Смуглянка». Присъстващите на тържеството имаха възможност да се насладят на традиционните  руски ястия и питиета.

Денят на Русия – 12 юни, е държавен празник на Руската Федерация. На тази дата през 1990 г. Първият конгрес на народните депутати на Руската Федерация приема Декларация за суверенитета на Русия. На същия ден през следващата година се провеждат първите демократични избори за президент. През 1994 г., с указ на президента Борис Елцин, 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет, а от 2001 г. започва да се нарича Ден на Русия и става национален празник.

Снимки: Фейсбук страницата  на  посолството на РФ в Република България.