Денят на победата в Русия. Снимки

Въоръжените сили на Русия „могат да отблъснат всяка потенциална агресия“, „но за ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност“ – Русия е отворена за подобно сътрудничество, изтъкна президентът. Именно „разединението между водещите страни в света“ е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той.

Русия

БГНЕС

В парада участваха близо 10 000 души – представители на различните родове войски и видове въоръжени сили. Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника – бронирани автомобили „Тигър“, „Тайфун-К“ и „Тайфун-У“, бойни машини на пехотата, модерни танкове като Т-14 „Армата“ и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси.

Русия

БГНЕС

Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения. Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Русия

БГНЕС

Авиацията не участва в парада на Червения площад поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи министерството на отбраната в Москва.
След парада Путин положи венец на Гроба на незнайния воин.

БГНЕС

Денят на победата бе честван в Санкт Петербург – „северната столица“ на Русия, без обявеното по-рано участие на бойни кораби. ТАСС все още не разполага с официални коментари в тази връзка от местните власти и командването на Балтийския флот, посочва агенцията.