Денис Пушилин: Властите в Киев са просто едни марионетки

Денис Пушилин, председател на Върховния съвет на Донецката народна република, пред ИА „КРОСС“ 

– Г-н Пушилин, защо според Вас Русия отказа на новите Луганска и Донецка републики помощта и подкрепата, които оказа на Република Крим? Възможен ли е изобщо кримският сценарий в Донбас?

 

-Основната разлика е в това, че Крим не е била окупирана територия, а ние сме окупирани още от самото начало. Затова тук е необходим изход от ситуацията с възможно най-малко загуби. От една страна, най-лесният вариант е да се вкарат танкове и самолети, но това са наши територии, там са нашите домове. Ако пристигнат танкове и се проведат ожесточени боеве на нашите територии, то количеството жертви, които са регистрирани днес, биха били двойно повече. Инфраструктурата би била повредена много повече, възможно е дори да бъде унищожена напълно. Ние разбираме, че това е нашата територия, нашите домове и ние сами ще трябва да възстановяваме всичко. Затова не бива да се говори или осъжда предварително, без да се познава цялата сложност на ситуацията и глобалната и обобщена картина на това, което се случва. Ние прекрасно разбираме, че Донецк и Луганск се озоваха в центъра на геополитическата война между САЩ и Русия.

– Какъв бихте искали да бъде статусът на Донецка народна република? Да влезе в състава на Русия или да бъде самостоятелна държава?

– Лично за мен, моята собствена позиция е, че усещането да бъдеш гражданин на такава голяма държава е по-приемливо. Но как ще бъде всъщност и как би било целесъобразно от политическа или икономическа гледна точка, ще покаже само времето.

– Що се отнася до Украйна, каква е вашата прогноза относно бъдещето на страната? Ще може ли Киев да стабилизира ситуацията в югоизточната региони?

– Знаете ли, получава се така, всички, които в момента са на власт в Киев, са просто едни марионетки. Те не владеят ситуацията и не са патриоти и затова да говорим за бъдещето на Украйна, вече бивша Украйна, няма да бъде съвсем правилно. Защото Украйна е ударена от дълбока икономическа криза не само от това правителство, но и от всички предшестващи го през годините на така наречената независимост на Украйна. Днес ние просто берем плодовете на всичко това. И ето, пред нас бе поставен изборът, дали да стоим и да гледаме как обедняваме, или да се опитаме да се измъкнем  ситуацията, което направиха Донецк и Луганск. Аз се надявам и наистина вярвам, че ще се появат и други републики, които да се присъединят към нашето освободително движение.

– Бихте ли определили случващото се в момента в Украйна като гражданска война? Или това е просто локален конфликт?

– Случващото се днес в Украйна е много повече от гражданска война. За нас тя се превърна в Отечествена война, защото ние защитаваме своите домове, семейства и Отечество. И да се нарече всичко това просто локален конфликт, за мен е просто недопустимо.

– Как бихте определили народа в Донецка република? Като руски или украински?

– Ние винаги сме били и винаги ще смятаме себе си за руснаци. Да, през всичките тези години на нашите територии редовно се провеждаше етноцид и днес ние виждаме и усещаме резултата от него. Сега се можем да наблюдаваме следната нелепа ситуация, която аз постоянно повтарям. Ако се зададе въпрос към младежите относно тяхната принадлежност, те в голямата си част биха отвърнали, че са украинци. А ако попитаме същото хора над 60, те биха отговорили, че са руснаци. И какво се получава? Че бабите и дядовците са руснаци, а внуците – украинци.

– Какво ще бъде положението на украиноезичното население на Донбас в новите републики? Опасявате ли се от нови междуетнически конфликти между руснаци и украинци?

– Нашите области, сега републики, винаги са намирали общ език с останалите националности. Винаги е имало търпимост и никога това не би станало на въпрос, ако не бяха политиците. Ние, жителите на Донецк и Луганск, прекрасно разбираме украински език, не поставяме някаква бариера и никога не сме искали и не искаме граници на запад. Всичко, което правим е да проведем граница на Изток.

– Донецка и Луганска републики се оказаха в самия център на международните отношения. Как мислите, не започва ли днес нова геополитическа епоха в света? Целта на вашата борба единствено за самоопределението на Донбас ли е или нещо повече?

–  Разбира се, че нещо повече. Защото светът вече престава да бъде еднополярен и е напълно нормално това да не се случи толкова лесно. Разбира се, всички ние знаем кой именно стои зад еднополярността, всички ние знаем, че това са САЩ. Видяхме до какво доведе това, до  колко конфликти и разрушени страни се стигна. Защото това не се харесва на привържениците на еднополярния свят. И разбира се, такива събития, като тези, които случват на нашата територия днес са обусловени от всичко това.

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=pQ9X0avK9hw&feature=youtu.be