Делегацията на РФ реши да не участва в зимната сесия на ПАСЕ

Делегацията на РФ прие решение да не участва в зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи пред журналисти председателят на комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Леонид Слуцкий, предаде РИА Новости.

„В момента до ръководителя на ПАСЕ се адресира писмо за подпис от председателите на камарите на руския парламент за това, че пълномощията на делегацията на РФ за 2016 г. ще бъдат заявени по-късно. Ние ще пропуснем януарската сесия“, заяви Слуцкий.

По думите му , Русия ще се върне в Страсбург само на равноправни условия и в случай на гарантиране на връщането на всички пълномощия на делегацията.

„Както заяви председателят на Държавната дума, ние няма да търпим никаква дискриминация и всички санкции по отношение на руската делегация са неприемливи“, отбеляза Слуцкий, който се явява зам.-ръководител на руската делегация.

В края на януари 2015 година ПАСЕ поради ситуацията в Украйна прие резолюция, с която лишава делегацията на Русия от право на глас, право на участие в работата на уставните органи и в мониторинга на изборите. В отговор на това руската делегация напусна Асамблеята до края на 2015 година.