Декларация на НД Русофили по повод документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“

Относно: Документа „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, изготвен от Министерството на отбраната

Национално Движение Русофили категорично осъжда опитите на назначения от президента Росен Плевнелиев служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов да вкара Република България в изкуствена конфронтация с Руската Федерация. Документът на Министерството на отбраната „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, в своята първа редакция, обнародвана за обществеността на 25 август съдържа тези, които са напълно неприемливи и пряко застрашават националната сигурност на страната. Твърденията, които се съдържат в проектодокумента, а именно, че Русия води информационна война срещу България посредством политически и икономически субекти, медии и неправителствени организации, които подкопавали държавността и националния дух и ценности, са напълно лъжливи , истерични, в пълен разрез с българската политическа традиция на добросъседство и създават предпоставки не само за влошаване на отношенията с Русия, а и за внасяне на разкол в българското общество. От същия вид е и твърдението, че превъоръжаването на Русия, процес който е характерен и за други държави, включително и за нашата страна, представлява заплаха за националната ни сигурност.

Не е известно нито една друга страна от НАТО или Европейския съюз да е изготвяла и още повече публикувала за обществено обсъждане документ с толкова агресивен тон към Русия, а още повече пък и да е търсила вътрешния враг, който да „пропагандира руската политика“. Очевидно, с изключение на българския държавен глава и назначения от него министър на отбраната, в Европа, а дори и в САЩ са съхранили трезвото мислене и разбират цялата сложност на украинския конфликт, който може да бъде разрешен единствено по пътя на вътрешноукраинския диалог с помощта както на съседна Русия, така и на Европейския съюз.

Фактът, че Министерството на отбраната промени под сурдинка текста на „Визия 2020“, а служебният Премиер дори го оттегли за преработка, показва, че господата Плевнелиев и Шаламанов са осъзнали, че са се престарали. От Национално Движение Русофили обаче смятаме, че въпреки тази поправка, която извади от проектодокумента най-агресивните пасажи, служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов действително вярва в абсурдните за всеки здравомислещ човек тези. Много е опасно, че с подобни нагласи президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще отидат на срещата на върха на НАТО в Уелс. Република България никога не е била агресивно настроена срещу други държави. Опитът на президента и подопечния му министър на отбраната откровено да разпалят изкуствена вражда с Русия е не просто достоен за осъждане, а трябва да срещне най-решителна съпротива на всички български граждани, които са загрижени за мира и добруването на страната.

Настояваме позицията, с която България ще участва на Срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември, да бъде обсъдена от основните политически сили.

Национално Движение Русофили се присъединява към позицията на всички политически сили и обществени организации в България, които осъдиха остро изготвения от Министерството на отбраната документ.

 

Изпълнително Бюро  на Национално Движение Русофили