Обединена, силна и просперираща Европа е невъзможна без или срещу Русия – декларация на НД «Русофили»

Обединена, силна и просперираща Европа е невъзможна без или срещу Русия – декларация на НД «Русофили»

Публикувано от:

Днес, ние, русофилите на България се обръщаме към всички български граждани, към политическите партии и граждански сдружения, като заявяваме:

Отношението на преобладаващата част от българите към Русия и руския народ е неподвластно на политическата конюнктура. Ние изпитваме чувства на близост, родство, историческа симпатия към Русия, усещане за цивилизационна общност с руския народ.

Българо-руските отношения имат многовековна история и се основават на солидни духовни и исторически традиции, на общи славянски и православни корени.

Русофобията в България е вредна за настоящето ни и опасна за бъдещето ни. Системната русофобия, налагана вече две десетилетия от мощни медии, политически партии и добре платени неправителствени организации, е антибългарска.

Всестранното развитие на връзките ни с руския народ и Русия са изключително важен фактор за просперитета на България и за съхраняване на нашата културно-историческа и цивилизационна идентичност в съвременния глобализиращ се свят.

Агресивността спрямо Русия е в дълбоко противоречие както с историческите връзки между българския и руския народи, така и с геостратегическите и икономическите интереси на нашата страна и на Европа.

Категорично сме против каквито и да е било  санкции срещу Русия.

Да, ние сме членове на Европейския съюз и затова ясно заявяваме: 

Обединена, силна и просперираща Европа не е възможна без и още повече срещу Русия.

  • Категорично сме против използването на български военни бази от САЩ.

Използването от САЩ на военни бази у нас прави от България мишена в конфликта с Русия. Въвличането на България в такъв конфликт противоречи на българските национални интереси и ни превръща в заложник на чужда политика.

На 9-и май заявихме намерение за събиране на подписи против американското военно присъствие у нас. Днес поставяме начало на тази подписка.

Призовавайки за подкрепа всички български граждани, заявяваме че:

за оцеляването и напредъка на България огромно значение има развитието на българо-руските духовни, културни, политически и икономически  взаимоотношения. Тяхното разгръщане и утвърждаване като стратегически в националната ни политика е от жизнено значение за българската нация и те трябва да бъдат неподвластни на  конюнктурни интереси.

13.09.2014 г.

Язовир “Копринка”, гр. Казанлък