Дейвид Камерън: Великобритания ще процъфтява и извън ЕС

„Великобритания вече не изживява период на икономически трудности, както беше през 70-те години и ще продължи да процъфтява и извън ЕС”, публикува БГНЕС.

Това ще обяви тази седмица британският премиер Дейвид Камерън по време на реч, в която ще изложи исканията си за реформи в навечерието на референдума за оставането на страната в блока, пише „Индипендънт“. Очаква се Камерън да обясни пред избирателите, че гласуването на референдума е „окончателното решение” за страната. Според премиера Великобритания може да се развива успешно извън ЕС, а по негово мнение гласоподавателите трябва да направят преценка въз основа на реформите, които той се надява да осигури.

Неговите коментари ще бъдат интерпретирани като предупреждение към европейските лидери, че той все още може да постигне „не” на вота. Въпреки това, външният министър Филип Хамънд призна, че Великобритания ще се изправи пред „трудни“ условия извън ЕС. Очаква се Камерън да изложи исканията си в писмо до председателя на Европейския съвет, Доналд Туск, във вторник.

В речта си в същия ден Камерън ще обясни, че „европейският въпрос“ има последствия за икономическата и националната сигурност“, но ще посочи, че подновяването на връзките с Китай и Индия е доказателство, че Великобритания може потенциално да процъфтява и сама.

Миналия месец китайският президент Си Цзинпин прекара една седмица във Великобритания. Тази седмица на посещение пристига министър-председателят на Индия. „Никой не се съмнява, че Великобритания е горда, успешна и процъфтяваща страна. Една нация, която ръководи съдбата си чрез собствените си усилия. Тя вече не е това, което беше, когато влезе в ЕС преди четири десетилетия. Въпросът не е в това дали ще оцелеем извън ЕС. Въпросът е дали ще бъдем по-успешни извън блока”, ще бъдат думите на Камерън по време на утрешната му реч.

Речта бележи началото на нова фаза на преговори за членството на Великобритания в ЕС. Премиерът ще определи „общите насоки“ на исканията му за реформи в писмото си до Туск тази седмица и ще настоява за действия от страна на лидерите на ЕС по време на срещата на върха относно кризата с миграцията в Ла Валета, Малта, в сряда.

Британският финансов министър Джордж Озбърн проведе разговори в Берлин миналата седмица с германския си колега Волфганг Шойбле, на когото е обяснил позицията на Лондон.