Девети май – Празникът на Победата

Денят, в който преди 73 години бе сложен край на най-страшната и кървава война в историята на човечеството.

За да се преклонят пред подвига на героите пред паметника на Съветската армия в София дойдоха представители на дипломатическия корпус, депутати, политици, общественици, представители на военно-патриотични и обществени организации, на творчески съюзи, руски съотечественици, делегация на Московския градски съвет на ветераните, на Ямало-Ненецкий автономен окръг на Руската федерация, хиляди граждани. Внушителен бе и походът на българския „Безсмъртен полк“ начело със знамето на Победата, който тръгна от паметника на Незнайния воин и се вля към множеството пред паметника на Съветската армия. Младежи тържествено запалиха жертвения огън в чест на Победата.

В словото си Н. пр. Анатолий Макаров извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България призова да не забравяме войната, огромните жертви, които даде Русия за спасяването на човечеството, за да има мир.

Калоян Паргов председател на ГС на БСП и член на ИБ на НС на БСП, изтъкна приноса на антифашистките сили по време на Втората световна война, на българското участие във войната – на десетки хиляди антифашисти, партизани, ятаци и воини – участници в последната фаза на войната.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от:

– посолствата на Руската федерация, Азербайджан, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Венецуела, Виетнам, Германия, Казахстан, Китай, КНДР, Куба, Палестина, Сирия, Южна Африка.

-от г-н Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание,  от Парламентарната група „БСП за България“,  Парламентарна група на Политическа партия „Воля“, Националния съвет на БСП, Политическа партия „Атака“, Политическа партия АБВ, ГС на БСП, организациите, членове на Координационен съвет „България – Русия“, Представителство на Россътрудничество в България, участниците в Безсмъртния полк – България, от Безсмъртен полк в Ирландия, от Земеделския съюз „Александър Стамболийски“, Съюз на ветераните от войните, БАС, СБП, СБЖ, Отечествен съюз, СОК „Камчия“, много обществени и военно-патриотични организации, политически партии, много граждани.

Приветствие произнесе и Марина Дадикозян председател на Координационния съвет на руските съотечественици в България, който заедно със Съюза на ветераните от войните на България и други военно-патриотични организации подготвиха шествието на Безсмъртния полк, не само в София, но и в много градове на страната.

Свои мисли и вълнения в стих изрази поетът Матей Шопкин.

Координационният съвет „България – Русия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ и тази година организираха празничен концерт с любими български и руски песни в изпълнение на Грета Ганчева, квартет „Светоглас“, Николай Манолов, хор „Планинарска песен“, Дмитрий Быстрий и Светлана Бистра, трио „ЬI“, ученици от Руския лицей София, Ирина Панчева,  Владимир Маринов, Вокален ансамбъл „Душата пее“ към Руски клуб София. Възторжената публика с радост пя любими патриотични и руски песни  в чест на Победата.

IMG_8413IMG_8577

IMG_8395IMG_8434IMG_8633