Две овчарки на Борисов на световно в Москва

Две български овчарски кучета на премиера Бойко Борисов ще се включат в надпревара за Световната купа в Москва на 7 и 8 декември. Премиерът вече се прекръстил за победата на Лазар и Буря.

Общо 14 овчарки от България ще представят страната ни в девет категории. В последното за тази година голямо киноложко състезание ще се включат над 2500 кучета от цял свят. Очакваните български победи са в клас „Ветерани“, където сред фаворитите е Лазар – любимец на Бойко Борисов. Той е на 7 години, но има достатъчно умения и може да плени журито. Лазар вече има титла в оспорваната надпревара в клас „Шампиони“ на финалите на Световната киноложка купа в Пловдив преди месец. Там се състезаваха 200 кучета от десет държави и 40 породи, припомни Аврам Петков, председател на развъдника на клуба „Българско овчарско куче“ в Монтана. През годините Лазар е печелил международни състезания в Испания, Молдова, Украйна, Беларус, Латвия.

За първи път в руската столица за България ще се състезава украинката Дария Иванцова в дисциплината „Аджилити“. Това е категорията, при която кучето трябва за възможно най-кратко време да премине през терен с различни препятствия. Дария ще се представи със своето бордер-коли Мери. Според Петков тя не е имала много време за подготовка предвид сложната ситуация в родния й град Донецк.

„Радвам се, че чужденците вече знаят какво е българско овчарско куче и се възхищават на породата“, похвали се Петков.
Клубове „Българско овчарско куче“ вече има в Испания, Украйна, Латвия и Русия.

Самият руски президент Владимир Путин бил много доволен от подарения му от Бойко Борисов Бъфи, с който станали добри приятели, съобщава „Преса“.