Да употребиш Апостола в пошла пропаганда

„Който ни освободи, той и ще да ни пороби…” — така бил казал Левски според една реклама на един филм с претенциите на последна инстанция на истината за Апостола и за свободата на България. В навечерието на 3 март — националния празник на страната ни, подтекстът на въпросната реклама е прозрачен — Русия не е никаква освободителка, а чиста проба поробителка. Шипка, Плевен, Стара Загора, Самарско знаме, пролятата кръв на руски воини и български опълченци… — това са понятия от нафталина, минало за „мухъли”, а новото „умно и красиво” поколение на България има нужда от друга история, която като опашата лисица да замита следите на времето.

Така следващите поколения ще тръгнат по правата линия и ще знаят, че пъпната връв ни свързва с братята американци и с европейците. Още повече, че не друг, а един от президентите на родината ни — Петър Стоянов, зовеше заедно с един пишман учен от Австрия да се откажем от кирилицата и да усвоим латиницата, сиреч да последваме неговия жизнен пример… Друг, настоящ президент — Росен Плевнелиев, в абсолютно трезв вид, без да му мигне окото навръх 3 март миналата година забрави дори да спомене, че Русия има някакво отношение към празника… Ами да, как да я спомене?! Нали тая Русия-поробителка е виновна за всички злощастия на България през последвалите 137 години и продължава да ни мъти водата в блатото, в което доброволно и безхаберно затъваме.

В този процес активно ни помагат новите братя, явно изживяващи се като освободители от оковите на тая пуста Русия, но не за да ни спасят. Затова уж казаното от Левски наистина звучи правдоподобно, актуално и с пълна сила важи за днешните времена: „Който ни освободи, той ще да ни пороби…” Ами заслужаваме си го, защото не сме народ, а мърша, щом посегнахме и на светлата памет, на светлия образ на Апостола на свободата, чийто филмов образ вместо да вдъхновява младите, казват, не бил подходящ за малолетни…

Източник: rusiadnes.bg