Да се спазва баланс при използването на чуждици, призова Путин

Руският език беше определен от руския премиер Дмитрий Медведев като „изключително важна държавна задача“. Същата мисъл изказа и президентът Владимир Путин на специално заседание, заявявайки, че именно от руския език зависи единството на страната. За изпълнението на тази задача бяха отделени близо 7 милиарда рубли, които ще бъдат използвани за образованието в страната и за „разширяване на пространството на руския език“ зад граница, пише Медиапул.

Правителството заяви, че зад граница ще бъдат създадени центрове за колективен достъп до руските образователни, информационни и социокултурни ресурси. То обеща да поддържа руските училища в страните от ОНД и други чужди държави чрез осигуряване на учебници, пособия, научно-популярни книги и списания. До 2020 г. руските власти ще очакват също разширяване на присъствието на руския език в интернет, както и повишаване на неговата популярност и престиж.

„Ведомости“ отбелязва, че руският език и литература след историята се превръщат в предмети, приковаващи политическото внимание. На вчерашното съвещание при президента, посветено на руския език, участниците повтаряха колко е важно развитието на националните езици, но откроиха „важната роля на руския език в укрепването на държавността“, посочва изданието, цитирано от Медиапул.

„Ведомости“ цитира мнението на един от президентските съветници, че езикът и културата са „меки инструменти на силата и натиска“, а също базов елемент за единството на нацията.

 Политологът Михаил Виноградов коментира пред вестника, че въпросът за значението и развитието на руския език е „меко, политически коректно обръщане на властите към темата за национализма и патриотизма“. Той припомня, че тази тема вече бе използвана по време на конфликта с Украйна: необходимостта от признаване на руския език като втори официален бе една от причините за въвличането на Русия в кризата.

„Независимая газета“ се спира на отправените от Владимир Путин упреци към медиите и интернет за неграмотност и призивите му да се спазва баланс при използването на чуждици. Вестникът цитира и изявлението на директора на института по руски език Александър Молдован, който обърнал внимание на заседанието върху още един проблем – проникването на просторечието и жаргона на престъпните среди в публичното пространство.

Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макарин коментира пред „Независимая газета“, че за властите въпросът за езика е изключително важен, защото руският е онази спойка, която е нужна в период на криза.