Да не си посмял да обидиш Русия още веднъж, се чу в ООН

 

Владимир Сафронков, зам.-постоянен представител на Русия в ООН, навика британския посланик в организацията Матю Рикрофт на заседание в Ню Йорк.

Руският дипломат се скара на британския дипломат и му каза да не смее да обижда страната му още веднъж. Причина за гнева му бе обвинението на Рикрофт, че Кремъл подкрепя „убийци и варвари“ в Сирия в лицето на режима на Башар Асад.

„Ти си уплашен. Губиш сън, защото ние ще работим със Съединените щати. Ти си уплашен от това. Погледни ме в очите“, заяви на висок тон Владимир Сафронков.

„Да не си посмял да обидиш Русия отново“, заяви руският дипломат, който обвини Великобритания, че следва единствено собствените си интереси в Сирия и иска сваляне на режима. Той добави, че британците подкрепят въоръжени групировки, които обезглавяват християни и други малцинства в Близкия изток.

Владимир Сафронков каза също, че Матю Рикрофт е обидил и Сирия, Иран, Турция, както и други страни.

През последните дни се повиши напрежението в Сирия заради химическа атака, убила над 80 цивилни, сред които и деца. Западните страни обвиниха режима на Асад и неговите съюзници.

САЩ