Да живееш в арктическата тундра обграден от … полярни мечки

В ситуация, обградени от полярни мечки  са попаднали петима руски метеоролози, които се намират на мъничкия руски остров Тройной.

Василий Шевченко, ръководител на държавната мрежа за мониторинг Севгидромет, която е собственик на метеорологичната станция на острова, заяви пред ТАСС, че около 10 полярни мечки и техните малки са се събрали там и обикалят опасно близо до изследователите.

Инцидентът започнал на 31 август, когато няколко полярни мечки убили две кучета, разказва Вадим Плотников, ръководител на метеорологичната станция.

Женска полярна мечка е решила всяка вечер да се храни под прозореца на станцията. Това прави излизането на учените навън невъзможно.ТАСС съобщава, че Сергей Донской, министър на природните ресурси и околната среда на Русия, е инструктирал федералната служба по метеорология в страната да подсигурят сигурността на персонала, който се намира на остров Тройной.

Държавната агенция за научни изследвания Севгидромет ще пусне сигнални ракети, за да изплашат мечките и кучетата. Сигналните ракети обаче, се очаква да пристигнат до острова най-рано след месец.

Очаква се мечките да си отидат сами до края на октомври, когато водите край острова започнат да замръзват. Дотогава опасното съжителство между бели мечки и хора продължава.