Да елиминираш снайперист от 2 км: Новата руска винтовка DXL-4 не оставя шанс за врага

В Русия се броят на пръсти частните оръжейни производства, способни да създават качествени, ефективни и високоточни системи без държавни инвестиции за милиони. Още по-малко са онези, които произвеждат не само оръжие от среден клас, но и истински иновационни образци, пише на сайта си ТВ „Зведа”.

Винтовките, създадени от Владислав Лобаев в Калужска област отдавна излизат извън рамките на обикновеното снайперистко въоръжение. Модерните високоточни снайперистки системи на „Лобаев армс” отдавна вече не са в общовойсковото въоръжение.

DXL-2

Високата цена, вниманието към детайлите – това са първите впечатления от най-новите винтовки на компанията на Лобаев – DXL-2. Снайперисти, спортисти и оръжейни ценители единодушно смятат, че „лобаевската” винтовка е една от най-добрите пушки, които могат да се купят с пари.

Уникалната в техническо отношения винтовка е с минимални пропуски, техническа точност до 0,35 метра за акър на разстояние 100 метра при група от 5 последователни изстрела.

Калибърът на винтовката е един от най-успешните при снайперисткото въоръжение – 308 „Уинчестър”, който е един от най-стабилните боеприпаси за далечна стрелба. Въпреки, че сериозният боеприпас предизвиква силен откат при стрелба, DXL-2 няма подобен проблем. Отделните елементи на винтовката са разработени така, че откатът не се усеща по-силно, отколкото при стрелба с обикновен пистолет.

Разработчиците смятат да пуснат и по-тежък вариант на винтовката, който ще прилича повече на малка гаубица, способна да убие и динозавър, въпреки, че боеприпасът за нея ще бъде 408 „ЧейТак”, с който беше поставен световен рекорд по далечна стрелба – 3440 метра.

ДВЛ-10 

Може би най-необикновената винтовка, която сме виждали. Твърде дълго време е отнело да се разбере точно към кой клас принадлежи това оръжие. Съмненията били разсеяни от самия основател на компанията-производител Владислав Лобаев. „Като цяло ДВЛ-10 може да се използва ефективно както в полицейските спецчасти, така и в армейските подразделения. Тук има за всеки по нещо”, разказва в ексклузивно интервю за ТВ „Звезда” руският оръжейник.

Качествата на винтовката позволяват стрелба във всякакви условия – в гората, в града, навсякъде, където трябва да се изстреля 308-калибров боеприпас на разстояние хиляди метри. Точността на ДВЛ-110 е традиционна – 0,4 метра за акър на разстояние от 100 метра при автоматична стрелба от 5 последователни изстрела. Винтовката е лека и компактна – пълнител с 10 патрона, с които достатъчно дълго време може да се поддържа високоточна стрелба.

Играчки за възрастни

Залавянето на бандити в градски условия няма нищо общо с контраснайперистката стрелба. Реалиите на съвременната война отдавна за разкрили нуждата от контраснайперистки групи – специално обучени стрелци , чиято цел е изтребване на вражеските снайперисти. Основните спорове са около това с каква винтовка трябва да бъдат въоръжени те.

При контраснайперска стрелба в западните страни се използват винтовки с най-различен калибър – от 308 до 50BMG. Но онези, чийто кумир е полковник Джеф Купър, наставник в западната школа за бойна стрелба, знаят, че всяка конкретна задача изисква различна винтовка. Руската философия при контраснайперистка стрелба е винтовка DXL-4 с боеприпас 408. Масивният боеприпас може да унищожи противниковия снайпер на разстояние до две хиляди и петстотин километра. Пораженията от такава винтовка е трудно да бъдат описани с думи, а и е трудно да се обясни, как именно стреля винтовка с точност до 0,45 МОА, когато целта едва се вижда през оптичния мерник.

Скептичните настроения по повод на новата винтовка на Лобаев обаче се разсейват, когато се включва и Никълъс Смит, американски спортист-стрелец, бивш снайперист от американската пехота, понастоящем инструктор по високоточна стрелба.

„Когато мой приятел ми се обади и ми каза, че руските винтовки стрелят най-далеч, си помислих, че това е някаква измислица. След това гледах един репортаж и разбрах, че този мъж от града, чието име дори не мога да произнеса, е успял да постигне феноменално ниво на стрелба що се отнася до разстояние и качество. Прочетох повече за това, какво правят руснаците и разбрах, че те са сериозни играчи на световния пазар за снайперистко въоръжение”, заявява в интервю за ТВ „Звезда” бившият американски снайперист.

Освен точността, DXL-4 притежава температурен диапазон на действие, какъвто нямат повечето оръжия на най-добите производители. Винтовката действа от -45 до +65 градуса по Целзий, а това означава, че руският армейски снайпер може спокойно да стреля с нея дори в Арктика, без да се безпокои, че тя ще го подведе.

Много армейски снайперисти смятат, че именно от такава винтовка се е нуждаела руската армия, от „цар винтовка” на снапйеристкото въоръжение.

снимки / tvzvezda.ru

Източник fbr.bg