Да върнем „Деконструкция“ в ефира на националното радио! Да кажем „Не“ на цензурата!

За 12 часа днес е обявен протест срещу свалянето на предаването „Деконструкция“ от ефира на БНР и в защита на водещия му Петър Волгин.

„Нека подкрепим предаването „Деконструкция“ и свободата на словото в България! Елате да заявим волята си „Деконструкция“ да се върне в ефира на БНР – вторник, 22 декември от 12 часа пред сградата на БНР. Бъдете смели и елате!“ – пишат организаторите на събитието във Фейсбук.

Да кажем не на цензурата! – призовават хора, подкрепящи инициативата. Един от тях е Иво Инджов.

„Днес, в „12 часа“ – пред БНР! Да върнем „Деконструкция“ в ефира на националното радио! Да кажем мощно НЕ на цензурата и псевдопурализма в обществените медии! Псевдонезависимият СЕМ и безличното ръкъводство на БНР дължат обяснения“ – апелира той във Фейсбук.

В подкрепа на Петър Волгин се обявиха също Борислав Цеков, колегите му журналисти Кадринка Кадринова, Калина Андролова, която е част от екипа на предаването, Александър Симов, както и депутатите от БСП.

В БСП сме възмутени от решението на Управителния съвет на БНР да свали от ефира си предаването „Деконструкция“, с водещ Петър Волгин.Взето под груб натиск от страна на председателя на СЕМ и след заплаха от глоба, подобна цензура не прави чест нито на регулатора, нито на общественото радио, коментира Атанас Мерджанов.

Позицията на БНР за „Деконструкция“ е висш сюрреализъм – сваляли Волгин, защото бил цензор и не допускал чуждо мнение. Надзирателите в медийния конлагер май са шмъркали странни дроги тия дни, коментира в социалната мрежа Александър Симов.

„Управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването „Деконструкция“, съобщи вчера Петър Волгин. – Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите. В медийния сектор нещата се развиват така – властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява нарежданията. Проблемът на всичките тези хора е, че не могат да мислят самостоятелно. Ако можеха да мислят, щаха да видят, че с подобни мракобесни действия постигат цели, напълно противоположни на желаните от тях. Всеки управляващ, който посегне на медиа, слага край на кариерата си. Разбира се, лакеите на управляващите ги чака същата съдба. Изобщо екипът на „Деконструкция“ е убеден, че битката едва сега започва и че „победа будет за нами“.