Дачич: Сърбия няма да жертва приятелството си с Русия заради ЕС

По време на посещение в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел външният министър на Сърбия заяви, че не иска да страната му да жертва отношенията с традиционния съюзник Русия заради Европейския съюз (ЕС), предаде Balkan Insight.

„Сърбия се приближава към ЕС, но ние също така имаме приятели, както всички останали по света. Как бихме могли да направим нещо срещу приятелите си в името на ново присъединяване?“, заяви Дачич.

„В същото време Сърбия има по-нисък търговски обмен с Русия, отколкото преди. Защо някой трябва да се притеснява заради сръбските отношения с Москва?“, обясни външният министър на западната ни съседка пред евродепутатите.

Сърбия не последва препоръките на ЕС да се присъедини към политиката на санкции на общността срещу Кремъл. В края на миналата година европейският комисар за разширявнето Йоханес Хан заяви в Белград, че Сърбия трябва да приеме като дълг да следва външната политика на ЕС в името на европейската си интеграция.

Освен историческата, етническата и религиозна връзка с Русия, Сърбия също е почти абсолютно зависима от Русия за природен газ и нефт. Освен това Белград има специално търговска споразумение с Москва, което позволява на страната да изнася безплатно стоки за Русия.

Според анализатори в Белград изказването на Дачич отразява основно „неговите собствени политически нужди“, докато скорошните социологически проучвания сочат, че броят на сърбите, които се противопоставят на членството на страната в ЕС, растат.

Според Центъра за свободни избори и демокрация, през юни около 50% от гражданите на Сърбия смятат, че страната трябва да се присъедини към ЕС, докато 37% са против. Процентът на подкрепящите европейската интеграция през 2011 г. и 2013 г. е бил между 62% и 66%.