Датски учен: НАТО трябва да погребе „глупашките планове” по разполагане на системите за ПРО

Опасенията от конфликт на Русия със Запада са преувеличени, тъй като в Москва разбират опасността от такава „голяма война”.

Професорът по международна политика от Копехагенския университет Уле Вевер в интервю за изданието Politiken заявява, че НАТО трябва да прекрати разполагането на ПРО в близост до руските граници. Ученият нарича нейното разполагане в Европа „глупашки планове”.

Уле Вевер заявявя подкрепа към руската гледна точка относно ставащото в съвременния свят, пише ИноТВ.

„Руската трактовка на събитията, станали през първите 20 години след края на Студената война, тоест до 2010 г., е по-вярна, отколкото западната. Руската интерпретация е много по-близо до действителността, отколкото западната. Ние не се отнасяме с нея уважително, а като страна от трето качество”, констатира датският професор.

Сред фактите за „неуважително отношение” Вевер сочи усилването на силите на алианса край границите с Русия, увеличаване на количеството бойна техника в съседните на Русия страни и военните кораби в Балтийско море.

„Русия разбра, че ако се държиш като главен хулиган в класа, който нарушава правилата и внася някакъв хаос, то ставаш донякъде по-силен. И с тази стратегия те преуспяха, тъй като им се отдаде да върнат Русия на световната карта. Би било обаче съвършено невярно това да се счита като проява като руска експанзия”, счита Уле Вевер.

Според учения, опасенията от конфликт между Русия и Запада са преувеличени, тъй като в Москва разбират опасността от такава „голяма война”.

Професорът отбелязва, че изпращането на военни контингенти в Полша, България и Румъния не е целесъобразно. Също следва и отказване от плановете за разполагане на системата за ПРО, която не може да се възприеме по друг начин, освен като факт за подготвяна агресия.