Датска младежка партия нарече Обама „бездарно негро” в песен, изпълнена пред американския посланик

Датска младежка партия написа и изпълни песен, в която нарича американския президент Барак Обама „негро”, който „няма талант”. Партията била притисната да се извини за стиховете на своята песен, която била изпълнена пред американския посланик.

Смелият текст бил написан и изпълнен от младежкия клон на датската Народна партия на годишната среща на организацията, провела се на остров Борнхолм, пише RT, цитиран от fbr.bg.

Партията описва песента като „празнична и забавна” и е посветена на предстоящите избори за американски президент. Освен, че в стиховете обсъждат расата на Обама, те се обявяват в подкрепа на противоречивия кандидат за президент Доналд Тръмп:

„Ето го Обама и той е негро

без талант и не е „бро” [брат]

направете Америка отново велика с Тръмп”

Цялата песен била публикувана във Facebook от журналиста и политически коментатор Дейвид Традс, който призовава младежката партия да се извини най-вече поради факта, че песента била изпята пред американския посланик Руфъс Гифорд, който бе финансов ръководител на кампанията за преизбирането на Обама през 2012 г.

Текстът на песента

„Надявам се, че лидерите на датската Народна партия ще се извинят публично за неуместното и идиотско поведение на младежката партия пред приятеля на Обама и официален държавен представител, но вероятно искам прекалено много. За съжаление,” написал Традс във Facebook.

След разпространението на неговата публикация, партията все пак отправила своето извинение.

„Нямахме намерение да нараним или обидим американския посланик и дългогогодишен приятел на Обама и искрено съжаляваме, че използвахме тази терминология в това, което искахме да бъде забавен рефрен, но бе разбрано погрешно и стори повече зло, отколкото добро,” казал председателят на младежката Народна партия Лукас Хултгрен, добавяйки, че изпитва огромно уважение както към Гифорд, така и към Обама.

Младежката организация обяснила, че песента била насочена към „фалшивите” обстоятелства около скорошния инцидент, при който първия ветеран на датската Народна партия Сорен Есперсен защити употребената от него дума „негро”, като синоним на широко критикуваната изцяло „бяла” кампания на партията.

Говорител на американското посолство в Копенхаген заявил, че американските представители в страната приемат извинението.

„Младежката Народна партия се извини и осъзна, че терминът, който е използвала, е много обиден за много американци. Приемаме тяхното извинение и се надяваме, че няма да използват обидни термини в бъдеще.

Датската народна партия обикновено се определя като дясна, а често и като крайно дясна. Целите, които преследва са да защитават свободата и културното наследство на датския народ, да ограничат имиграцията и да популяризират културната асимилация на чужденците, преселили се в Дания.