Дарт Вейдър в Украйна не беше допуснат да гласува на изборите

Украинският политически деятел, известен с името Дарт Вейдър – героя от холивудската сага „Междузвездни войни – не беше допуснат да гласува на изборите за местна власт в Одеса, ащото го нямало в избирателните списъци, предаде ТАСС, позовавайки се на местното издание „Думская“, публикува fbr.bg.

Миналата година на парламентарните избори в Украйна един от шестнайсетимата негови съименници не можа да даде гласа си, защото отказа да свали маската си.

Вейдър твърди, че е фигурирал в избирателните списъци на всички избори в Украйна още от 1991 година. По думите му днешният случай свидетелства за мащабни „фалшификации“ и че „На някой никак не му се иска да победят достойните“.

Според медиите цялото семейство на Дарт Вейдър, включително сина му Люк и дъщеря му Лея, са успели да дадат гласа си. Освен това съпровождащият го негов съратник Чубака е бил арестуван от правоохранителните органи, тъй като не носел у себе си документи за самоличност и шофьорска книжка за автомобила, който управлявал и който бил паркиран неправилно.

Името на един от главните персонажи от „Междузвездни войни“ не за първи път се използва от кандидати за избори в Украйна. Дарт Алексеевич Вейдър се беше регистрирал като кандидат президент от Интернет партията на Украйна, но ЦИК отказа да го впише в списъците заради несъответстващи данни за конгреса на неговата партия и нарушения при оформянето на документите. На парламентарните избори миналата година имаше 16 души с името Дарт Вейдър, но нито един от тях не получи място във Върховната рада.